Hányan és hol?

Mesterséges intelligenciát fejleszteni nem könnyű feladat. Vajon hányan képesek rá? A Földnek tudomásom szerint jelenleg körülbeül hétmilliárd lakosa van. Hány kiváló programozó lehet ekkora embertömegben? Valóban kiválóra gondolok, a szakma krémjére. A mesterséges intelligencia fejlesztésnek a programozás csak az egyik komponense, ami mellett kiváló matematikusnak kell lenni, jól kell érteni a statisztikai módszerekhez, az adatfeldolgozáshoz, és ki tudja még mihez. Szóval: hány kiváló intelligencia-fejlesztő lehet a nagyvilágban?

Vannak szakmák, amiket nagyon-nagyon sokan meg tudnak tanulni, csak szorgalom kell hozzá. Akadnak olyanok is, amelyeknél a tanulás és a szorgalom nem elég: tehetségre és intuícióra is szükség van, azok pedig nem állnak korlátlanul rendelkezésre. A mesterséges intelligencia fejlesztése valószínűleg az utóbbiakhoz tartozik. Ha igaz, hogy a mesterséges intelligenciáé a jövő, akkor nem mindegy, hányan képviselik a szakma krémjét, és hol vannak ezek az emberek, merre repülnek, hol raknak fészket, hányan szabadok éppen közülük.

A létszámot illetően két becsléssel találkoztam a közelmúltban. Az egyik szerint 22 ezer emberről lehet szó, a másik szerint 2-300 ezerről. Tízszeres különbség az alsó és a felső érték között. Persze nem mindegy, hogy ki mit tekint a „krémnek”.

Jó lenne követni a legjobbak mozgását, tudni, hogy éppen a gazdaság mely szektorait szállják meg!