Forró és 10 van belőle

Letöltöttem és elolvastam az Ericsson 2018 évre szóló “10 Hot Consumer Trends” című kutatási összefoglalóját. Online kutatásról van szó, a bevezető szerint több mint ötezer olyan szakember véleményét kérték ki, akik professzionálisan használják a modern infokommunikációs csatornákat – vagyis profik szólalnak meg benne, nem a köznép.

A trendeket illetően nincs okunk különösebb meglepetésre, van viszont valami más, ami érdekes lehet. Minden év végén megnézem ezeket a jelentéseket, és a mostaniban mintha több lenne az aggodalom, a meghökkenés, mint a korábbiakban, amelyek alapvetően optimista hangvételűek voltak.

Az optimizmus most is megvan: a technika megállíthatatlanul fejlődik, fantasztikus dolgok jönnek, amiről eddig csak álmodtunk, most karnyújtásnyira van; minden intelligensebb lesz, drónok repkednek majd fölöttünk, robotok végzik a piszkos munkát, besétálhatunk a saját fotóinkba.

Hol hát az aggodalom, hol érzékelhető az ijedtség?

A technológiai fejlődés társadalmi és személyes következményeiről eddig is sokan beszéltek már. Érdeklődéssel hallgattuk az ilyen tárgyú jóslatokat, de az az érzésem, hogy nem vettük azokat komolyan. A friss felmérésből viszont azt érzékelem, hogy ezekről a kérdésekről már nem jövő időben kell beszélni. A következmények láthatók, érzékelhetők, tapasztalhatók, vagy ha mégis maradunk a jövő időnél, akkor nagyon közeli jövőről van szó. Furcsa időket élünk, különös jelenségeket tapasztalunk. A felmérésből is látszik, hogy komoly gondok vannak például a közösségi média körül: úgy tűnik, nagyon hatékonyan tudja szolgálni a tömeges manipulációt, a – ki tudja milyen – központokból sugárzott propagandát. Látom, hogy sokan örülnének, ha egy robot dolgozna és keresne pénzt helyettük; erre már ma is van példa, de mi lesz, ha ez tömegméretűvé válik? Az egyik trend kapcsán kiderül, hogy sokan úgy érzi, hogy nem tudnak lépést tartan a technológai fejlődéssel – ezt mondják a megkérdezett profik, hát akkor mi lehet a helyzet a többiekkel? Sokan tartanák ilesztőnek, ha kommunikációs helyzetekben nem tudnák eldönteni, emberrel vagy géppel állnak-e szemben, vagy ha a telefonjuk fel tudná mérni, hogy milyen kedélyállapotban vannak éppen.

Mi következik mindezekből? Az, hogy az elkövetkező időkben több figyelmet kell fordítani a hasonló félelmekre és aggodalmakra, komoly kutatásokra van szükség, hogy megértsük azt a világot, amit a technológia hoz nekünk. Mert hozza, megállíthatatlanul.