Bemelegít: mesterséges intelligencia

Egy PhD kurzus következő foglalkozására készülök éppen. A kurzus a vállalkozói szektorral foglalkozik, a következő órán pedig a vállalkozási lehetőségek felmerüléséről lesz szó. A hallgatóknak a technológiai forradalmakról, innovációs ciklusokról adtam fel, illetve ajánlottam olvasmányokat.

Az ilyen forradalmak elején különösen élénk a vállalkozói világ, nyüzsög és pezseg minden, sokan igyekeznek kihasználni az új lehetőségeket. Azt fogjuk majd elemezni, hogy működik a fellendülés-kifulladás (boom and bust) ciklus a vállalkozói szférában.

Múltbeli példa sok van (lásd pl. biotechnológia), de órákra készülve mindig igyekszem friss példákat is keresni. A legfrissebb Businessweek számban találtam is egyet. Rövid cikkről van szó: pár mondat és két grafikon az egész. Az első grafikonon azt látjuk, hogy 2008 óta az egyes negyedévekben hányszor fordult elő a “mesterséges intelligencia” elnevezés az aktuális befektetői jelentésekben és prezentációkban. A görbe az elmúlt két-három évben meredeken emelkedett fölfelé, legutóbb háromszoros volt a növekedés egy év alatt. Röviden: egyre többen állítják magukról, hogy közük van a mesterséges intelligenciához, és ez nyilván a vállalkozói szférára is kihat. Jól látszik, hogy elindult a “boom”, aztán majd meglátjuk, hogy lesz-e “bust” is, és ha igen, milyen.

A másik grafikonból kiderül, hogy a leginkább az információtechnológiai cégek beszélnek a mesterséges intelligenciáról, ami nem meglepő. Arányát tekintve a pénzügyi szektor a második (fintech, fintech…) a “consumer discretionary” (auto, hotel, étterem, vagyis minden olyan fogyasztási cikk és szolgáltatás, ami nélkül jól meg lehet lenni), a harmadik a gyártás. Az egészségügy aránya ebben az említés-mezőnyben mindössze 3%, ami talán meglepő egy kicsit. Kíváncsi vagyok, mi lesz a hallgatók véleménye.