Megveszik

Pár napos hír: az IKEA megvásárolja a TaskRabbitot. Évek óta használom példaként ezt a céget (nem az IKEA-t, hanem a TaskRabbitot) vállalkozási kurzusokon. Első kérdés: mi az üzleti modelljük lényege? Könnyen kimutatható, hogy az Uber-családhoz tartoznak: elektronikus piactér ez is, ahol a kínálatot és a keresletet hozzák össze valamilyen alkalmazás segítségével. A megosztás gazdasága, vagy platform economy ez, ahogy tetszik. A működésééről beszélve mindig az IKA-t hoztam fel példaként: képzeljünk el egy nagymamát, aki vesz egy szekrényt a svédeknél! Ott áll szegény az előszobában egyedül egy nagy dobozzal. Aztán képzeljünk el egy ügyes egyetemistát, aki szívesen vállal egy kis munkát némi zsebpénzért. Van kereslet, van kínálat, nekik kell egymásra találniuk, erre kell a TaskRabbit. A nagymama felmegy az alkalmazásra, bepötyögi az igényeit, az egyetemista veszi az adást, jelentkezik, becsenget, szerel… Megy, mint a karikacsapás.

Azt is ki szoktuk deríteni, hogy ebben az üzletben nagyon fontos a bizalom, hiszen a nagymama nem engedhet be akárkit a lakásba, és egy egyetemista se menjen be akárhová.

Második kérdés: befektetnénk egy ilyen vállalkozásba? Konkrétabban: befektetnénk a TaskRabbitba? Úgy tudom, a felvásárlás részletei még nem nyilvánosak, de valószínűleg rövidesen megtudjuk, mennyit nyertünk vagy veszítettünk volna, ha mondjuk három évvel ezelőtt befektetünk a TaskRabbitba.