A togói kísérlet

Togo, vagy hivatalosan a Togói Köztársaság aprócska ország néhány millió lakossal valahol Afrika hónaljában. Pár napja találkoztam a nevével egy érdekes felmérés kapcsán. Felfigyeltem rá, mivel gyakran tartok vállalkozási kurzusokat, sűrűn olvasok hallok mindenféle inkubátorokról és gyorsítókról, éppen ezért érdekel, hogy mi haszna van az ilyen programoknak (köztük az enyémnek), megy-é előbbre tőlük a világ.

Togo figyelemre méltó kísérlet helyszíne volt a nemrég megjelent beszámolók szerint. Egy komoly szervezetek képviselőiből álló csapat összegyűjtött ott másfél ezer kisvállalkozót, akik közül sokan nem vezetnek semmiféle könyvelést és legfeljebb fejben végeznek pénzügyi számításokat. A tudományosság szabályainak megfelelően véletlenszerűen három csoportba szervezték őket. Az egyikkel nem csináltak semmit, ők voltak a kontroll csoport. A második tagjai részt vettek egy alapos szakmai képzésben: pénzügyek, számvitel, marketing, HR stb. A harmadik lélektani tréninget kapott: személyes ambiciók, célkitűzés, visszajelzések kezelése, kitartás nehéz időkben meg más hasonlók.

Vártak egy kicsit, majd felmérték, hogy mi történt velük. Az eredményeket a Science-ben publikálták, ami nem semmi.

Nos, ahogy várható volt, az első csoporttal nem történt semmi különös: maradt a normál üzletmenet. A harmadik csoportnál látványos eredmények mutatkoztak: szépen emelkedett a forgalmuk és a nyereségük. Na és mi történt a másodikkal, akik a szakmai képzést kapták? Határozottan elmaradtak a harmadik mögött. Tanulság: a lélektani támogatás fontosabb ebben a körben a szakmai tudásnál. Hangsúlyozzuk: ebben a körben. Mert nem mindenki togói kisvállalkozó.