SMAC, avagy az infokommunikáció jövője – 6/7

A sorozat mai posztjából végre kiderül, hogy …

Mi az a SMAC?

Az elnevezés az előzőekben ismertetett, az ICT következő egy-két évtizedét meghatározó négy nagy hajtóerő, a közösségi megoldások, a mobilitás, az analitika és a felhő angol elnevezése (Social, Mobile, Analytics, Cloud) kezdőbetűiből alkotott betűszó.

Különböző szállítók, piackutatók némileg eltérő megfogalmazásokat, rövidítéseket használnak. Az IDC például a „négyesből” az Analitikát „Analytics & Big Data”-nak nevezi, míg a Gartner szóhasználatában egyszerűen „Information” szerepel. Az előbbi piackutató „3rd Platform”-ot emleget, míg az utóbbi úgy nevezi ezt, hogy „Nexus of Forces”. Egyre többen használják a SMAC-et, bár vannak, akik más sorrendben írják le a négy betűt (Nem, nem SCAM!) A lényeg azonban minden esetben ugyanaz: egy új típusú termék-szolgáltatás kombináció, amelyhez egyre több vállalat alkalmazkodik, hogy hatékony és agilis felhasználói élményt nyújthasson.

Talán a leghatékonyabb egy példával illusztrálni: Netflix-szórakoztatóipar.

A Netflix kifinomult elemzési algoritmusokkal valósítja meg ajánlórendszerét, amellyel személyre szabott ajánlatokat juttat el felhasználóihoz. A felhőből stream-elt filmeket a felhasználók különböző eszközökön (TV, táblagép, telefon) nézhetik, és az élményüket a közösségi tereken osztják meg egymással. Mindez egy integrált szolgáltatás keretében.

Persze ezek a komponensek egymástól függetlenül is elérhetőek lennének. Ami a lényeges a SMAC-ben, hogy a négy terület együttműködik: az új funkciók tervezetten építenek mindegyik pillére. Például a mobileszköz új lehetőségei részletesebb adatgyűjtést tesznek lehetővé, amely adatok gyűjtését a felhőkapacitások rendelkezésre állása teszi lehetővé, és amelyekre alapozott elemzések mélyebb ügyfélélményt eredményeznek, melyeket azonnal be is építenek a közösségi csatornákba. Ilyen módon az alkalmazás/szolgáltatás fejlesztése, új funkciók beépítése során a négy terület összefonódik, egymást támogatja, az egyik fejlődése lehetőségeket teremet a másik számára, így nem is lehet ezeket elkülönülten kezelni.

 

A jövő héten a cikksorozat záróposztja következik.

Tagged , ,

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.