Beveszi? Nem veszi?

Egy új könyv tervén dolgozva példákat keresek mindenfelé. Lesz benne egy fejezet az adatalapú (értsd: Big Data alapú) előrejelző modellekről is. A banki hitelképesség-minősítés, újmagyarul a credit scoring klasszikus, de kicsit elhasznált példa lenne. Találtam viszont egy olyat, amiről eddig még nem hallottam.

Induljunk ki a problémából. Tudjuk, hogy sok ember nem követi az orvosa utasításait, leginkább nem veszi be a gyógyszereit, vagy nem akkor veszi be, esetleg többet vagy kevesebbet vesz be belőle. Meglepően nagy a számuk, becslések szerint többségben vannak az engedelmesekkel szemben. (Politikusok, figyelem!) Arról is vannak adatok, hány haláleset kapcsolható az orvosi utasítások be nem tartásához. Mivel lehet segíteni? Ügyelni kellene azokra, akik hajlamosak az engedetlenségre: figyelmeztető üzeneteket kellene küldeni nekik, több tájékoztatást, többet kellene foglalkozni velük.

Mindez persze drága mulatság, éppen ezért ponosan kellene célozni, vagyis tudni kellene, kik azok, akiknél az engedetlenség valószínűsége nagy. Statisztikai előrejelző modellre lenne szükség. Cél: minél többen kapjanak a nevük mellé egy engedetlenségi mutatót. Ha például az enyém mellett az állna, hogy 0,9, akkor ez mutatná, hogy az én esetemben az engedetlenség valószínűsége nagy, érdemes velem külön foglalkozni, különben baj lesz.

De vajon milyen adatok vizsgálatát érdemes bevoni egy ilyen előrejelző-minősítő modellbe? Van néhány biztos jelölt: egy kellő mértékben digitalizált egészségügyi redszerben például követhető, hogy kiváltottam-e a receptet. Ha nem szoktam kiváltani a recepteket, erősen valószínű, hogy nem veszem be a felírt gyógyszereket. De vajon mi számít még? Jó indikátor-e az életkor? A végzettség és a foglalkozás? A családi állapot? Mutatnak valamit az általános vásárlási szokások? A lakáshelyzet? Az, hogy van-e autóm és mekkora?

A FICO cég által kidolgozott Medication Adherence Score sokféle szabadon hozzáférhető adatot használ, a feltárt összefüggésekben tényleg akad néhány meglepő dolog.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.