Smart sport

Nemrég az iskolában közös rendezvényünk volt az IBM-mel Big Data témában. Jómagam is az előadók között voltam. Előadásomban a hasznosítás különböző módjaira igyekeztem felhívni a figyelmet, egy sor példát mutatva be teljes problémafelvetés-adatelemzés-beavatkozás ciklusokra. Szó volt például mezőgazdaságról, egészségügyről, értékesítésről, közlekedésről, oktatásról, városokról, mindegyik elé odatéve az “okos” jelzőt.

Az előadások végén a hallgatóság soraiból valaki megkérdezte: mi a helyzet a sporttal? Ott van Big Data és adatbányászat? A kérdés jogos, a válasz pedig így szól: igen, van. Eredményt ott is az érhet el, aki a teljes ciklus megépíti.

Nézzük például az edzőket, pontosabban vegyünk egy konkrét edzőt! E derék embernek sok problémája van, így például az, hogy kiket vegyen be a pályára kifutó csapatba jövő vasárnap, és kiket hagyjon az öltözőben, mert ugyebár egy jobb helyen több játékos van, mint ahányan a játszó csapatba éppen beférnek. Milyen alapon lehet meghozni egy ilyen döntést? Lehet dönteni tapasztalatok, megérzések, intuíció alapján, szimpátia- vagy érzelmi alapon, ki lehet emelni az éppen népszerű sztárokat, stb. Lehet dönteni egyszerűen megszokásból, vagy a múlt alapján: aki a múlt héten jól játszott, az valószínűleg legközelebb is kitesz majd magáért. Lehet szavazni, közvéleményt kutatni…

És lehet dönteni adatok alapján is. Adat, ha kellő gondot fordítanak a gyűjtésre, nyilván a sportban is rengeteg van. Adatokat lehet gyűjteni a meccsekről, az egyes játékosok viselkedéséről és teljesítményéről, a pályán végrehajtott akcióikról, megmozdulásaikról, egészségügyi állapotukról, erőnlétükről, családi hátterüről, múltjukról… Az adatokban összefüggések után lehet kutatni, előrejelző modelleket lehet építeni, pont úgy, mint mondjuk a kereskedelemben.

Van tehát probléma (ki kerüljön be a csapatba?, ki milyen poszton játsszon?), van adatelemzés (analitika, adatbányászat), és van beavatkozás (Béla, vasárnap te játsszol, Dezső, te otthon maradsz…). Ha nincs bunda, az is kiderül, jól működnek-e a modellek. Ha sok csapat van, előbb-utóbb az is meglátszik, előnyt hoz-e az adatalapú döntéshozatal.

Bár nem vagyok járatos ebben a világban, a sajtóból és könyvekből tudom, hogy a sport-analitikának hívei és ellenségei egyaránt vannak. A hívek szerint a sport a győzelemről szól, a cél pedig szentesíti az eszközt. Az ellenzők szerint a sport a játékról, a szórakozásról, a mozgsáról, a szabad levegőről szól, a játék a fontos és nem a győzelem, az adatok pedig személytelenné, rideggé teszik az egészet.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.