Kiszállás

Pár napja az iskola egyik volt IMM MBA-s hallgatójával beszélgettem. Először egy Skype-os órán találkoztunk, majd két évvel ezelőtt személyen is Amerikában, a Purdue Egyetemen, ahol egy akciótanulási kurzust kezdtünk el, amit aztán Kínában fejeztünk be.

Pekingben egy városnéző úton véletlenül egy riksába ültünk, és miközben a város egyik sajátos hangulatú negyedének utcáit róttuk, beszélgetni kezdtünk. A vállalkozásáról mesélt: csúcstechnológiai céget épített fel, ha jól emlékszem valahol az anyagtudományok és az informatika határvidékén. Kapott rá egy jó vételi ajánlatot és úgy döntött, elfogadja – ennyi pénzt valószínűleg nehéz visszautasítani. Elmondta, hogy most a cégeladás szokásos lépései jönnek, sok hónapnyi kemény munka következik.

Jó lenne, mondtam neki, az eladással kapcsolatos tapasztalatait másokkal is megosztani.

Két év után Budapestre jött, bejelentkezett nálam is. A cégét sikeresen eladta, a folyamat befejeződött. Nem firtattam, hogy mennyi pénzt kapott, de minden bizonnyal eleget ahhoz, hogy többé ne kelljen dolgoznia. Ő viszont nem szeretne pihenni. Vállalkozásokkal kezdett foglalkozni, kezdő befektető-angyalként viselkedik: tanácsokat ad, itt-ott vezetési feladatokat is vállal, befektet ebbe-abba. Az egyik cége például zenekedvelői közösségi oldal, a szokásos stratégiával: minél gyorsabban minél nagyobbra nőni.

Budapestre is azért jött, hogy körülnézzen, milyen itt a vállalkozói világ, akad-e valami érdekes. Meséltem neki egy kicsit a friss startup-lázról, az EU-s és állami programokról, a mindenféle inkubátorokról és accelerátorokról, saját iskolai kurzusainkról és gyakorlati programjainkról. Megállapodtunk, hogy a következő tanévben vendégként fellép az egyik vállalkozói kurzusomon, a technikai feltételeket majd megteremtjük hozzá.

A cégeladási történetek nagyon tanulságosak, kerekké teszik a vállalkozási programokat, amelyek leginkább az elindulással és a növekedéssel foglalkoznak, pedig egy üzlet alapítójának azt is jó átgondolnia, hogyan szeretne majd kiszállni a buliból, ha eljön az ideje.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.