CS Unlpugged

Merő kíváncsiságból bóklásztam egy kicsit a „Computer Science Unplugged” honlapon. A helyet Tim Bell jegyzi, aki a Canterbury Egyetem tanára Új-Zélandon.

A honlap egy témára koncentrál: miként lehet számítástechnikát számítógép nélkül tanítani gyerekeknek. Tulajdonképpen mindenféle aktivizáló gyakorlatról van szó: a nebulók eljátsszák a számítógép gondolkodását, eljátsszák a mindenféle algoritmusokat, gépi folyamatokat, logikákat. A csatolt videókból kiderül, hogy mindezt vidáman teszik, remekül szórakoznak közben. Tulajdonképpen programoznak, csak ezt nem képernyő előtt ülve, billentyűket nyomogatva teszik, hanem az udvaron szaladgálva vagy éppenséggel a tornateremben.

A honlap nevét egy, a számítástechnika oktatásával foglalkozó cikkben találtam. Kiderül belőle, hogy egyre több országban kezdenek visszatérni a programozás általános iskolai oktatásához. Visszatérni, hiszen valamikor régen már tanítottak programozást, de amikor megjelentek a kereskedelemben kapható vagy másképp hozzáférhető alkalmazások, leálltak vele és áttértek a felhasználói ismeretekre. A programok használatát kezdték el tanítani (pl. hogyan dolgozzunk Wordben?), és nem azt, hogyan készülnek a programok. Most ismét fordul a kocka: úgy tűnik, az alkalmazási tárgyú és szintű ismeretek nem elegendők: a gép logikáját, mőködési módját is meg kell érteni. Miért kell megérteni? Azért, mert így a nebulók megtanulják, hogyan fogalmazzanak meg problémákat a gép számára is érthetően és közvetíthetően, márpedig erősen valószínű, hogy a jövőben nekik pont ezt kell majd csinálniuk, ha kellemesen akarnak élni a fizetésükből.

A cikk példákat is említ: Észtország egyes iskoláiban például már hatéves korban elkezdik a programozás oktatását, valószínűleg úgy, ahogy a „Computer Science Unplugged” honlap ajánlja. Izrael ezer „computer science” tanárt képezett ki. Be kell kerülni az órarendbe, méghozzá kellő óraszámban, és lehetővé kell tenni, hogy a tanárok felkészüljenek, meg kell nekik adni ehhez minden segítséget.

Kíváncsi lennék, hazánk mit tervez e téren, merre haladunk tulajdonképpen..

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.