Odamentünk

A hét elején két informatikai vállalathoz vittem el a hallgatóimat.

Az első multinacionális óriás, az egyik legnagyobb név a szakmában, a világ minden pontján jelen vannak. Nálunk rendezték be az egyik fejlesztő központjukat, ezt használtuk ki: innovációról beszélgettünk velük, a folyamatról, az agilis módszerek gyakorlati alkalmazásáról, a fejlesztő csapatok támogatásáról, a felmerülő emberi és kulturális problémákról.

Másik utunk egy nemrég felvásárolt céghez vezetett. A kilencvenes években alakultak meg, nagyjából tíz évig organikusan fejlődtek a saját jövedelmükből, pár éve összebútoroztak egy kockázati tőkealappal, idén pedig elkövetkezett a kiszállás ideje: szőröstül-bőröstül felvásárolta őket egy náluk legalább tízszer nagyobb nemzetközi cég. Áttekintettük ezt az egész történetet, élvezettel időztünk el a fordulópontoknál, a szakmailag és emberileg nehéz döntéseknél, annál például, hogy milyen érzés egyik napról a másikra alkalmazottá válni egy olyan cégnél, amelynek korábban a tulajdonosa voltunk.

A látogatások végén az álláslehetőségekről is szó esett. Igen, folyamatosan keresünk jól képzett informatikusokat, erősítették meg mindkét helyen, köztük olyanokat is, akik az üzleti igényeket is fel tudják mérni, nem csak a gép programozásához értenek. Fejlődünk, gyarapodunk, van mit csinálni, gyorsabbak is lehetnénk, de ember nélkül nem megy. Embert pedig itt, Magyarországon egyre nehezebb szerezni, pedig jól fizetünk, a kezdő fizetések sem rosszak. Pár napja is egy technológiai multinál jártam, ők az itteni telepük mellé egy másikat keresnek valahol a régióban; úgy érzik, hogy kies hazánkban kiapadóban vannak a források, de a környéken más országokban is hasonlóképpen áll a helyzet, már csak ezért sem szabad a fővárosokra koncentrálni, vidékre kell menni, egyetemi városokba, ahol jó az informatikai képzés, és nehéz elhelyezkedni.

Szóval képzés, képzés… Nem hinném, hogy elegendő lenne csak a felsőoktatásban tenni valamit: ha informatikusokról van szó, sokkal mélyebben kell kezdeni, valahol az általános iskolában, a közoktatásban.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.