Születésnap

Tegnap délután elmentem a Prezi születésnapi bulijára. Sajnos egy óra után el kellett jönnöm, mert este órám volt az iskolában, de az elején meg tudtam hallgatni az alapítók jópofa visszaemlékezését az elmúlt öt évről.

Öt évesnek lenni nem kunszt, az eljön magától, 40 millió felhasználó viszont nem semmi, az nem jön el magától… Kalap megemelve.

Az első prezis prezentációt tanteremben láttam, az egyik hallgatói csoport készítette. Meglepő volt, mindenki felkapta a fejét. Ma már sok ilyen van, az iskolai penetrációt 30-40%-osra becsülném.

A hallgatók időnként megkérdezik, szerintem melyiket használják a prezentációikhoz, a Prezit vagy a ppt-t. Óvatosan szoktam válaszolni: gondolják át, hogy milyen tartalomról és közönségről van szó, mit akarnak az előadásukkal elérni, mi lesz a vetített fájl további sorsa, stb. Azok közé tartozom, akik szerint a közvetítő eszköznek (a médiumnak, jelen esetben egy a prezentációs szoftvernek) hatása van a gondolkodásra: keretet ad, lehetőségeket biztosít, bizonyos rendre kényszerít, és így tovább, mindezeknek pedig megvannak a mindenkori előnyei és hátrányai. Egy jó ismerősöm nemrég azt tanácsolta a hallgatóknak, hogy prezentációik első változatát ceruzával, papíron készítsék el, csak utána vigyék gépre. Valószínűleg igaza van: én is olvastam arról, hogy ha kézzel dolgozunk papíron, agyunk olyan részei lépnek működésbe, amelyek egyébként parlagon maradnának, vagyis a papír és a ceruza jót tesz a kreativitásnak.

De térjünk vissza a kérdésre: Prezi vagy ppt? Bevallom, én (egyelőre) ppt-használó vagyok, a következő három okból: (1) lustaság (a Prezit meg kellene tanulni); (2) eddigi befektetések (sok száz, talán több ezer ppt diám van, azokból szoktam meríteni, ha valami újon dolgozom); a ppt jól illik a gondolkodásomhoz és a stílusomhoz (lineáris vagyok és lassú, vizuálisan, amennyire lehet, egyszerűségre törekszem, szeretem, ha jobban figyelnek rám, mint a kivetített képre). Azt persze én is látom, hogy a Prezi jobban leképezi az agy működését, „mindmap”-es munkafelületet ad, jól illik az általam is népszerűsített piramis-struktúrákhoz (zoom-in, zoom-out…). Tulajdonképpen jó lenne Preziben gondolkodni és tervezni, de utána ppt-ben, szépen lineárisan, képről képre prezentálni…

Még valamit szoktam mondani a hallgatóknak: rossz prezentációt mindkét szoftverrel lehet készíteni. Az áttérésnek legyen értelme: használd ki az újdonság által kínált lehetőségeket! Számos olyan prezis prezentációt láttam már, amelyek egyébként ppt-logika szerint készültek, abban talán jobban is néznének ki. Repülőgéppel a földön autózni lehet, de nincs értelme.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.