Alvajárók hálózata

Április van, bolondos április. Jön a május, jön a június, hamarosan beköszönt a nyár. Júliusban fontos évfordulóhoz érkezünk: száz éve tört ki az első világháború. Az újságokban szaporodnak az okokkal, az eseményekkel és a következményekkel foglalkozó cikkek. Szerzőik általában egyetértenek abban, hogy a huszadik század történelmének kulcsa nem a második, hanem az első nagy háború, az ahhoz vezető út és a véres végkifejlet.

Négy év alatt, vagyis 1914 és 1918 között meghalt körülbelül húszmillió ember, és megsebesült körülbelül ugyanennyi, és akkor még szót sem ejtettünk a mérhetetlen rombolásról. Miért történt mindez? Ha itt a kulcs, alaposan meg kell nézni és tanulni abból, amit látunk.

Az első világháborúnak elképesztő méretű irodalma van. Olvasom a cikkeket, nézegetem a forráslistákat. Az elemzéseken kívül az érintett államok rengeteg eredeti dokumentumot is publikáltak. A jelek szerint ez egy jól dokumentált háború volt. Csak a német nyilvánosságra hozott dokumentáció több tucat kötetre rúg. Nincs ember, aki ezt a mérhetetlen forrásanyagot egyedül át tudná tekinteni, a kritikus forráskezelésről nem is beszélve – és ez csak az egyik probléma.

A másik szembetűnő jelenség: az értelmezések és következtetések elképesztő sokszínűsége, ellentmondásossága. A fő kérdések egyszerűek: hogyan történt és miért történt? A megfontolt (úgy értem, nem egyszerűsítő) válaszok viszont bonyolultak, vitathatók, ellentmondásosak. Történhetett volna mindez másképp is? Tudjuk, hogy a Mi lett volna, ha…? értelmetlen kérdés, az embernek mégis az az érzése, hogy ami bekövetkezett, nem volt szükségszerű: igen, történhetett volna másképp is, ha…

Minden iskolás tudja, hogy a háborút kirobbantó közvetlen ok (esemény, ürügy) a szarajevói merénylet, az osztrák trónörökös meggyilkolása. A sztori véletlenekkel, tragikomikus mozzanatokkal van tele. Minden történhetett volna másképp is: ha az autókaraván másfelé fordul, ha a programot megváltoztatják, ha a sofőrnek nem kell fékeznie, ha Gavrilo Princip máshova áll…

Elolvastam Christopher Clark The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914 című könyvét. Sok száz oldal 2014 nyarának eseményeiről különböző látószögekből, újra és újra visszatérve egyes eseményekhez. Clark elsősorban a Hogyan?-ra keresi a választ, úgy véli, abból bontakozhat ki a Miért?-re adható felelet. Rengeteg adatot dolgoz fel, aprólékos gonddal rajzolja fel a helyzeteket és a figurákat.

A könyvből egy rendkívül bonyolult, sokszereplős, ezer szállal összekapcsolt hálózat képe rajzolódik ki előttünk. Ebből a szemszögből nézve a nagy háború egy modern hálózat katasztrófája, egy sűrű szövésű, áttekinthetetlen, az egyes emberek, döntéshozó központok számára átláthatatlan és felfoghatatlan hálóé. Minden esemény, minden lépés, minden döntés hatása, következménye számtalan más szereplő lépéseitől, döntéseitől függ. A háló egyes részei közelebbről nézve sem lesznek egyszerűbbek: rengeteg érdek, érzelem, tapasztalat, indulat, szándék feszül egymásnak. Mindenki nyerni akar, mindenki titkolódzik, gyanakszik, a maga kis csatáját vívja, valós vagy vélt érdekeit igyekszik érvényesíteni korlátozott információk birtokában. Mindenki a saját igazában hisz, a maga történetét meséli, saját félelmeit, jövendöléseit burkolja ideológiákba. Senki sem bízik a másikban.

A hálóban minden cseppfolyóssá, illékonnyá válik, a helyzet villámsebesen változik. A felsőbb egyeztetésnek, valamiféle közös érték- és célrendszer megfogalmazásának és érvényesítésének nincsenek megfelelő fórumai, mechanizmusai. A háló önállósul, a maga életét éli. Impulzusokat kap, a pillangó hol itt, hol ott lebbenti meg a szárnyát, láncreakciók indulnak el, a kipattanó szikrákból tűzvész lesz.

A hálóban alvajárók mozognak, akiknek fogalma sincs tetteik várható következményeiről, mivel képtelenek átlátni a kapcsolatokat. Ami megtörtént, azt tulajdonképpen senki sem akarta, mégis megtörtént. „The most complex event of modern times” – írja könyve végén Clark. Egy „multipolar and genuinely interactive” hálózat tragédiája.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.