Látogatások és találkozások

A nemrég kezdődött „Innovation and Intrapreneurship” kurzus keretében egy csapat MBA-s hallgatóval látogatást tettünk a FabLab Budapestben. Megismerkedtünk a 3D-s printelés technológiájával, alaposan megnéztünk egy „open source” és egy „nem open source” géptípust, miközben összehasonlítottunk az innováció nyitott és zárt modelljét.

Egyszerű (?) kézi eszközzel beszkenneltük 3D-ben az egyik hallgató fejét – most elvileg szobrot lehetne printelni belőle, de ezt nem volt időnk megvárni, hiszen az órarendet tisztelni kell. Dolgoztunk kicsit egy lézervágóval, megcsodáltunk egy meglepően kicsi házi esztergapadot meg egy valamivel nagyobbat is. Benéztünk a biokémiai laboratóriumba, beszélgettünk egy műegyetemi hallgatóval, aki éppen egy új lézervágót fejleszt számítógéppel, és egy vállalkozóval is, aki iskolásoknak készít programozási készségeket fejlesztő robotokat.

Köszönet Pap Dávidnak és munkatársainak!

Ez a hét amúgy a technológia jegyében telik. Tegnap például egy felhő alapú technológiát használó céghez látogattunk el egy csapat vendéghallgatóval a Birmingham Busienss School-ból, akik egy akciótanulási projekten vesznek részt. A cég vezetőinek bevezető előadásából egyértelműen kiderült: a felhő-technológia nagy előnye a gyors és rugalmas skálázhatóság felfelé és lefelé, de ezt kihasználni csak számos más feltétel biztosítása mellett lehetséges, már csak azért is, mert a konkrét rendszer működéséhez emberek is kellenek.

A látogatás után beszélgettem egy kicsit a hallgatókkal. Az az általános benyomásom, hogy bár a cloud computing már nem fiatal technológia (jómagam öt évvel ezelőtt írtam egy hosszabb cikket róla), nem mindenki érti, hogy tulajdonképpen mi a lényege: sokak számára valami misztikus dolognak tűnik. Eric Schmidt könyvében olvastam: az internet olyan technológia, amit az emberiség nem tud igazán felfogni, bár nap mint nap használja.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.