Megkezdődött!

Bejegyzés a hajónaplóba: tegnap az iskolában belekezdtünk egy új „IT Entrepreneurship” kurzusba. Azért használok többes számot, mert ketten jegyezzük Bojár Gáborral: négy foglalkozást ő tart, négyet én.

Tehát vállalkozás az információtechnológia világában. A tegnapi első foglalkozáson a bevezető után vállalkozási lehetőségekről volt szó, vagyis arról, hol és hogyan lehet valamilyen megvalósításra érdemes üzleti ötletet találni. Megbeszéltünk néhány lehetőséget: figyeljük a technológiai és innovációs rendeket, lapozgassuk a statisztikai jelentéseket, tanulmányozzuk fenntarthatatlan rendszereket, kutassuk az emberek viselkedését, építsünk valamilyen elemi emberi szükségletre, adaptáljuk mások megoldásait, keressünk lukakat épülő rendszerekben, szúrjuk ki a dinamikusan növekvő szektorokat, és így tovább. Az óra végén egy rövid ötletértékelési játékot is eljátszottunk, kilenc létező vállalkozás példáját használva.

A második foglalkozás iskolán kívül lesz: meglátogatunk egy stratup-fészket, beszélgetünk a menedzserekkel és néhány ott dolgozó vállalkozóval. A harmadik foglalkozás témáját az üzleti modellek és az üzleti tervek adják majd, szembeállítva a lean startup filozófiával és módszertannal. Ez után ismét kirándulunk: egy nemrég felvásárolt informatikai céget látogatunk meg.

Az ötödik foglalkozástól kezdődően Bojár Gábor veszi át a karmesteri pálcát, aki a vállalkozások stratégiai, vezetési és humánpolitikai  kérdéseire koncentráld majd, nyilván bőven merítve saját tapasztalataiból.

Június közepére készen is leszünk. Utána fürdés, torna, napozás.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.