Robot

Pár nap múlva egy új kurzust kezdek el az iskola MBA programján. Innovation and Intrapreneurship a címe. Most fut majd harmadszor. A második gyakorlatilag az első másolata volt. A most következő harmadikba alaposabban belenyúltam: több lesz benne a gyakorlat, több vállalathoz látogatunk el, vagyis megváltoztattam több foglalkozás tartalmát, sorrendjét és helyszínét.

Pár napja állítottam össze az első foglalkozás diasorát. Rögtön az elejére, a rólam, vagyis az oktatóról szóló dia után beszúrtam egy újat. Közgazdász vagyok, mondom majd magamról, és a The Economist „The Future of Employment” című cikkében szereplő táblázat szerint 0,43 a valószínűsége, hogy valamikor az elkövetkező húsz évben robotok veszik át a munkámat. A valószínűség maximuma, mint tudjuk, 1,00, vagyis a 0,43 egyáltalán nem kevés: például 0,5 annak a valószínűsége, hogy egy feldobott pénzérme leesés után fejet mutat.

A táblázat egyébként a telefonos értékesítési ügynököket (telemarketers) tartja a legveszélyeztetettebb szakmai csoportnak: az ő esetükben a robotok hatalomátvételének valószínűsége 0,99, vagyis gyakorlatilag biztos, hogy szerepüket valamilyen gép veszi át. Hasonlóképpen erősen veszélyeztetetteknek számítanak a számviteli szakemberek és a könyvvizsgálók. Értsd: gyakorlatilag minden tranzakció gépen fog futni, a jelentéseket és elemzéseket intelligens szoftverek fogják végezni, az ellenőrzési feladatokkal együtt. Nem lesznek biztonságban a bolti eladók (0,92) és a technikai dokumentációk készítői (0,89) sem.

De lássuk azt is, kik vannak a táblázat legalján! Az utolsó hely a rekreációs terapeutáké, akik gondolom, azok lehetnek, akik valamilyen súlyos betegség után segítenek talpra állni. Az elrobotosodás jelzett valószínűsége az ő esetükben 0,003, vagyis gyakorlatilag nulla. Nem kell aggódniuk a fogorvosoknak, a papoknak és a tűzoltóknak sem. Marad tehát az, ami személyes, emberi, nehezen vagy egyáltalán nem algoritmizálható. A bonyolultság kevésbé számít: a pilóták nagyobb veszélyben vannak az atlétikai trénereknél.

Közgazdászként tehát a közepesen veszélyeztetett állatfajták közé tartozom. Őrület ez, de van benne rendszer.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.