Kicsi, okos és repül

Pár napja egy MBA-s csoport a digitális vezérlésű repülő robotokról, vagyis a drónokról tartott kiselőadást. A témát én adtam nekik, a feladatuk vállalkozási lehetőségek keresése volt az adott területen. Találtak is egy csomót, bár a közönséget (a többi hallgatót) leginkább a technikai csodák érdekelték.

Az előadás után lejátszottam az osztálynak azt a filmet, amely nemrég jelent meg a Nature honlapján. Magyar fejlesztésről van szó: az ELTE egyik tanszékén Vicsek Tamás irányítása alatt kidolgozták a drónok kötelékben való mozgásának technikáját, a mintát a madárrajokról véve. Az eredmény valóban lenyűgöző.

A drónok használatával kapcsolatban a hallgatók mindenféle aggályokat is megfogalmaztak. Lelkesedni, a technikai megoldásokon álmélkodni könnyű, de az üzleti alkalmazásnak számos korlátja van. Nem valószínű például, hogy a közeli jövőben Budapest utcáin drónok szállítják majd házhoz a pizzát, még akkor sem, ha ez technikailag egyébként kivitelezhető lenne. A drónok nyilván meg fogják találni a maguk helyét a világban, illetve részben már meg is találták. Sokon kísérleteznek (lásd pl. az Amazon videóját), próbálgatják a lehetőségeket.

A tantermi vitán a magam részéről arra hívtam fel a figyelmet, hogy a drónok világában nem csak a termékekre (vagyis magukra a drónokra) kell figyelni, hanem a fejlesztés során születő tudásra, mondjuk így: tudásmorzsákra. Tudom, hogy drónokat vezérelni (pláne együtt) nagyon nehéz feladat, aminek a lényegét angolul így szokták mondani: automated, real time, collective sensomotoric navigation. A verebeknek és a denevéreknek ez jól megy, az utóbbiaknak éjszaka is, a repülést leszámítva én is elég jó teljesítményt nyújtok ezen a téren, de mindezt gépre vinni, algoritmusokba önteni embert próbáló feladat. A fejlesztés során keletkező tudásmorzsák más tudásmorzsákkal fognak kombinálódni, és ezekből a flörtökből ma még nehezen kiszámítható pályájú újabb innovációk fognak kibontakozni. Nem biztos tehát, hogy a drónok fejlesztésénél keletkező tudás csak a drónokban fog hasznosulni, sőt, biztos, hogy nem csak ott.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.