Bicaj

Az MBA-s hallgatóknak minden évben feladok néhány innovációs, illetve vállalkozási vonatkozású témát kiscsoportos feldolgozásra: nézzék meg, hol tart a világ, ki mit csinál, milyen újdonságok vannak, hol nyílnak figyelemre méltó vállalkozási lehetőségek.

Az egyik visszatérő téma a 3D-s nyomtatás. Érdemes figyelni, miként változik a hallgatói kiselőadások tartalma évről évre. Amikor ezt a témát tárgyaljuk a tanteremben, meg szoktam említeni, hogy talán nemsokára biciklit küldhetek ajándékba valakinek drótposta-csatolmányként, aki, amikor megkapja, szépen kinyomtatja a garázsában vagy egy közeli műhelyben, ahol 3D-s nyomtatót lehet bérelni. Ha valaki hitetlenkedve néz rám, behívok egy videót egy ilyen bicikligyártási akcióról. A kétkerekű meglehetősen esetlen, de működik, menni lehet vele. Minden így kezdődik: Stephenson mozdonya sem lehetett sokkal jobb kétszáz évvel ezelőtt – aztán mi lett belőle!

MBA-s 3D-s előadás hamarosan kettő is lesz, a feladott témák tekintetében pedig az idén a drónok felé nyitottam. Amúgy minden összekapcsolódik: megjelentek a nyomtatott drónok. Az ember azt hiszi, hogy öt témát adott fel, aztán kiderül, hogy tulajdonképpen csak egyet.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.