Lerepült a fedő

Feljegyzés a hajónaplóba: a Microsoftnak Satya Nadella személyében új vezérigazgatója van. Steve Ballmertről veszi át a CEO-posztot. Bill Gates is hátrább lépett egy kicsit.

Megint véget ért egy korszak. Nadella indiai. A hálón fellelhető életrajza szerint tipikus pályát futott be. Indiában született, ott is kapott mérnöki alapdiplomát. Apja Singh miniszterelnök tervezési csapatában is dolgozott. A fiú mesterdiplomát már Amerikában szerzett, majd egy rangos MBA következett. Klasszikus röppálya egy menedzsernek.

Apropó India. Pár napja olvastam el Shankkar Aiyar Accidental India című könyvének az informatikai iparról szóló fejezetét. Jól szórakoztam rajta. A szerző a történetet a hatvanas években indítja. Ma, 2014-ben kifejezetten mulatságos olvasni, a kilencvenes éveket megelőzően mi mindent tettek a korabeli indiai kormányok annak érdekében, hogy az országuk ne váljon informatikai hatalommá. A szó szoros értelmében megpróbálták megakadályozni, hogy az országba számítógépeket hozzanak be, hogy az iparágban komoly hazai és külföldi befektetések történjenek.

Saját esetem jutott eszembe a nyolcvanas évek közepén. Egy angliai hivatalos kiküldetésen két Commodore gépet vásároltam a saját pénzemen. A magyar vámosok az egyiket simán átengedték, de a másikat betették valamilyen vámraktárba, nekem pedig kérvényt kellett írnom, amiben meg kellett magyaráznom, miért van nekünk szükségünk a második gépre is, amihez így csak hetek múlva jutottam hozzá. A hatóságoknak valójában pezsgőt kellett volna bontaniuk a tiszteletemre: íme, itt van valaki, aki a napidíját sör és sztriptízbár helyett számítógépekre költötte… (A második gép egyébként azért kellett, mert tudtam, hogy az elsőt azonnal elszedik tőlem a gyerekek. Így is történt). A vámosok vita nélkül elfogadták a kérvényben kifejtett érvelésemet: nem akadályozták meg a személyes IT importot, csak megnehezítették, kellemetlenné tették, vám kivetésével anyagilag büntették.

De térjünk vissza a könyvre és Indiára. Aiyar könyvéből jól látszik, miként hadakozott egy átpolitizált, mindenféle ideológiai megfontolások által vezérelt, bürokratikus és feltehetően erősen korrupt állam a technológiai fejlődéssel és a piac erőivel. Sokáig lenyomni igyekezett a lobogó vízzel teli fazék tetejét, miközben pont ő gyújtotta a tüzet alatta. Az indiai technológiai csúcsegyetemen fejlesztését még Nehru rendelte el. Ezek nagy tömegben bocsátották ki a jól képzett és persze angolul is tudó szakembereket. Az országnak égető szüksége volt nyugati valutára, munkahelyekre, erősödő értelmiségi középosztályra  Otthoni lehetőségek híján sokan Amerikába települtek át, ahol a század utolsó évtizedeiben már mintegy háromszázezer indiai IT mérnök dolgozott, vállalkozott, fejlesztett és gründolt. Szóval minden együtt volt, csak le kellett emelni azt a bizonyos fedőt.

Végül lerepült a fedő, az iparág berobbant, jött a body shopping, az offshore IT outsourcing jöttek a fejlesztő központok, a call centerek, jött a BPO, a global delivery, jött a Tata, a Wipro, az Infosys. És most jött Nadella.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.