Ember + gép vs. ember + gép

Kezdem megszokni, hogy a modern számítógépek képességeit mindenki a sakkozással és a Jeopardy!-történettel illusztrálja. A Deep Blue legyőzte Kaszparovot, a sakkfenomént, Watson pedig megnyerte a televíziós vetélkedőt. E példákból arra (is) lehet következtetni, hogy a gépek egyre több agymunkát tudnak átvenni az emberektől, vagyis több állás kerül veszélybe. Itt van például Watson: ha emberi nyelven feltett kérdésekre pontos válaszokat tudott adni a vetélkedőben, idővel miért ne tudná ugyanezt megtenni egy ügyfélszolgálaton vagy egy orvosi rendelőben?

A verseny azonban nem dőlt el, új fordulatok jönnek. Vegyük a sakk példáját! Az embernek valóban nincs esélye egy fejlett sakkprogrammal szemben. Ha az asztal egyik oldalára egy embert (mondjuk Kaszparovot), a másikra pedig egy szuper sakkozó gépi algoritmust ültetünk, az utóbbi fog nyerni, ezt a Deep Blue-meccs óta tudjuk. Időközben azonban divatba jött az úgynevezett „freestyle” sakk, amiben emberek és gépek együtt versenyeznek, vagyis az asztal két oldalán ember-gép csapatok ülnek. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy ez a nyerő kombináció, vagyis az ember géppel kiegészítve, vagy ha valakinek így jobban tetszik, a gép emberrel kiegészítve.

Az ember tud valamit, amit a gép nem, és megfordítva. Ha jól emlékszem, Kaszparov valahol azt írja, hogy az ember jobb stratégiai szinten, a gép viszont brutálisan erős taktikában, és ha ezt a kettőt összeadjuk, verhetetlen párost kapunk. (A pesszimisták hozzátehetik: egyelőre verhetetlent.) A tapasztalatok azt mutatják, hogy a páros emberi tagjának nem is kell nagymesternek lennie: az erő a kombinációban van, vagyis az ember és a gép együttesében, munkamegosztásában, összjátékában.

Munkaügyi tanulság is akad: aki a jövőben biztonságos állást akar, meg kell tanulnia a géppel magas szinten együttműködni. Nem versenyeznie kell a géppel, hanem a maga képességeivel ki kell egészítenie azt. Hogy pontosan mivel kell kiegészítenie, nehéz megmondani, de talán az innovativitás és a kreativitás környékén kell keresgélni.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.