Régimódi

Debreceni Csokonai Színház: Régimódi történet. A színház épülete nincs jó állapotban, még szerencse, hogy a folyosókon és a lépcsőházakban alig van világítás, így kevésbé tűnik fel, hogy egyes helyeken nagy darabokban mállik le a festék vagy a tapéta. Kezdés előtt egy órával meghalt a jegykiadó szerver, volt némi pánik, de aztán nem lett baj, a jelek szerint mindenki megtalálta a helyét.

A színpad óriási, egyetlen, szükség szerint odébb forduló térben, szinte átrendezés nélkül helyet tud adni az előadásnak, csak néha hoznak be néhány bútordarabot vagy tárgyat az új jelenetekhez. A felvonások elején Rickl Mára, majd Lenke kinéz a nézőkre, távcsővel arcokat keres, integet; nyilván jelzi, hogy itthon vagyunk, ez a darab itt játszódik a civis városban, rólatok szól, ismerlek benneteket, ti is ismertek engem.

Az előadás konzervatív, minden előírásszerű benne, és ez talán így is van jól, miért lenne más. A közönség szereti ezt a történetet és ezt a darabot, készül rá, vára, és azt kapja, amit várt. Genetikai nyomozás folyik a színen, megtudhatjuk, hogyan keveredik össze Lenkében a zsugori városi kalmár Rickl-vér a művész-bohém Jablonczayékével, miként kapcsolódik össze a falusi protestáns krónikás Gacsáry-ággal, láthatja, mi lesz ebből a keveredésből, mi lesz Lenkéből, aki mindenkié és senkié, hogyan tálja meg önmagát, és persze Szabó Eleket.

A férfiak gyengék, a világot erős és kemény asszonyok irányítják ebben a darabban. Ki is mondják: a férfi csak ara jó, hogy háborút, adósságot é gyereket csináljon. A férfiak isznak, kártyáznak, vadásznak, politikai ábrándokat kergetnek, verset vagy krónikát írnak, mindenféle gyanús betegségeket szedek össze, életük végén sértetten az ágyukba vonulnak, meghalnak valamelyik hátsó szobában. A kitörés Hoffer Józsinak, a bankárfiúnak sem sikerül, őt a saját apja száműzi Kolozsvárra. A történet a nőkről szól, kemény anyákról, apácákról, szókimondó vénlányokról, cselédekről, háztartások és birtokok urairól, pénzesládák kulcsának őrzőiről. Ez az örökség, innen indul Lenke.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.