Rakom a rendet

Szabadság előtt, az év utolsó munkanapján rendet raktam az íróasztalomon. Nem volt könnyű, mert az elmúlt hónapokban (valamikor nyáron volt az előző rendcsinálás) rengeteg kivágott újságcikk, feljegyzésekkel teli cetli, emlékeztető gyűlt össze rajta, meglehetősen rendetlenül. Az egyik polcomon van néhány dosszié, amiket fontosnak tartott témák számára nyitottam meg, a felgyűlt mindenfélét most ezekbe rendeztem.

Amikor ismét le lehetett ülni az asztalhoz, megnéztem, melyik dosszié mennyire vastagodott meg, vagyis mely címek alá gyűlt a legtöbb anyag. Nos, a két nyerő a Big Data és a friss vállalkozások, a startupok világa. Mindkettőbe elsősorban példák kerültek.

Az eredmény nem meglepő. Big Data vonalon lendületes technológiai és alkalmazási fejlődés tapasztalható, a kémkedési ügy pedig beültette a témát az utca emberének tudatába is: bizony, szinte minden és mindenki megfigyelhető, milliárdnyi adat gyűjthető meglepő könyedséggel. Azt valószínűleg kevesen értik, hogy azt a rengeteg elcsípett levelet és lehallgatott telefonhívást nem olvassák el, illetve nem hallgatják meg, mert az bizony nagyon drága lenne: a gyanúsítottak kiválasztása algoritmusokkal folyik hűvös tájakon elhelyezett adatközpontokban. Az induló vállalkozások médiajelentése egyfelől rendkívül örvendetes, másfelől azt is jelzi, hogy változatlanul nagy gond a munkanélküliség, különösen a fiatalkori. (Itt azért ellent kell mondanom önmagamnak: kényszervállalkozók valószínűleg ritkán kerülne be az üzleti sajtóba.)

Itt az év vége, a magam részéről a dossziéimra nézve 2013-at a Big Data és a startupok évének nyilvánítom.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.