Vonzások és választások

Egy kedves meghívásnak eleget téve szerda este elmentem a Gábor Dénes klub összejövetelére. Informatikai vállalkozások voltak terítéken. Először meghallgattunk egy tájékoztatót a hazai vállalkozói szektor állapotáról (egyre több pénz, kevés igazán jó ötlet és életképes vállalkozás, szakértelmi problémák vállalkozói és befektetői oldalon, gombaként szaporodó rendezvények, inkubátorok, gyorsítók, guruk, néhány igazi nemzetközi siker…), majd négy vállalkozás bemutatkozása következett, végül kerekasztal a közönség bevonásával.

A legtöbb ilyen rendezvényen a beszélgetés gyorsan a vállalkozók személyiségére terelődik, vagyis a motiváció, a beállítottság, a kockázathoz való viszony, az alkalmazkodóképesség, a bátorság és más hasonló dolgok témájára. A hallgatóság fejében általában van egy (többnyire romantikus) kép a vállalkozó személyiségéről, ezt próbálja tesztelni, erre kérdez rá.

A megkérdezett vállalkozók többféleképpen reagálnak: van, aki gyorsan belehelyezkedik az elvárt képbe, igyekszik annak megfelelni (vagy tényleg megfelel), de olyan is akad, aki meglepődik azon, milyennek kellene lennie tulajdonképpen, és megpróbálja elmagyarázni, hogy ő tulajdonképpen nem olyan.

A kerekasztalon felmerült az a kérdés is, vajon genetikailag kódolva vannak-e a vállalkozói tulajdonságok; ha igen, akkor vállalkozóvá a génjeink miatt válunk, azok az útelágazásoknál, döntési problémáknál a vállalkozói világ felé kormányoznak bennünket. Ez tényleg érdekes felvetés, valószínűleg tartom, hogy a géneknek van valamennyi szerepe, de nyilván sok más tényezőnek is. Választani például csak akkor tudunk, ha valódi választási helyzetekbe keveredünk. Szóval a gének meg sok más tényező együttesen. Sokat olvastam mostanában arról, hogyan próbálják beazonosítani adatbányászati eszközökkel jellegzetes mintákat, korrelációkat, együttállásokat keresve például a potenciális bűnözőket (Tom Cruise abban a bizonyos filmben: „….azért tartóztatjuk le önt, mert a számítógépünk szerint hamarosan valamilyen bűntettet fog elkövetni…”), de való igaz, a kérdést más predesztinációk vonatkozásában is fel lehet vetni.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.