Szabadesés

Mozi: Blue Jasmine. A Jasmine felvett név: elegáns szalonban, sok gazdag ember körében, finom itallal a kézben jobban hangzik az eredetinél. Jobban megy a retikülhöz, a csalafintán passzentos kosztümhöz, a sima modorhoz, a dúsgazdag férjhez.
Az utóbbiról azonban kiderül, hogy lop, csal és hazudik. Jön a végrehajtó és elvisz mindent. Jasmine kénytelen a nővérétől segítséget kérni és hozzá költözni. Több emeletnyit zuhan a társadalmi ranglétrán: az üzleti arisztokráciából a proletárok közé pottyan. Mivel egyébként nem ért semmihez, képtelen talpra állni, legalább a középosztályba visszakapaszkodni.
Helyzetét képtelen elfogadni: azt hiszi, neki sokkal több jár ennél. Mindent vissza akar kapni, kevesebbel nem elégszik meg. A képzelet világába menekül. Megjelennek rajta az őrület jelei. Kezdetben csak színészkedik, de látszik rajta, hogy egyre jobban elhiszi saját fantáziájának termékeit. Légvárakat épít magának és másoknak. Közben tör-zúz maga körül, de a többiek szerencsére józanabbak, időben észbe kapnak. Jasmine magára marad, reménytelenül.
Mindezt Cate Blanchett a szemével és néhány mozdulattal játssza el. A tekintete úgy törik meg, hogy közben semmi sem mozdul a vásznon. Egyszer láttam élőben Londonban, egy belvárosi színházban, valamilyen modern darabban. A címét elfelejtettem.
Woody Allen szokatlanul borongós filmet rendezett, amit csak néha old egy kis játékossággal.

Tagged

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.