Kísértet

Krúdy Gyula: A podolini kísértet. Három férfi verseng a szépséges Erzsébet kezéért, akit Heidelbergában ismernek meg: két kosztos diák és egy dúsgazdag úr, aki birkákkal foglalkozik, maga sem tudja hány nyája legel a hegyek között.

Három férfi versenyben ugyanazon hölgy kegyeiért: ennek nem lehet jó vége. Nem is lesz. Párbaj, alattomos gyilkosság következik, fegyver dörren, és természetesen azt hal meg elsőnek, akit Erzsébet igazán szeret. A nő bosszút áll, még kísértet alakjában is megjelenik, aki egyébként a maradék két bűnös férfin kívül nem bánt senkit, sőt.

Krúdy kedélyesen mesél hegyekről, völgyekről, várakról, városokról, rongyos falvakról, házakról, tornyokról, fogadókról, ételekről és persze emberekről: urakról, szépasszonyokról, szakácsnőkről, menyecskékről, polgárokról, szegény tótokról, ezermesterekről, kocsisokról, részeges kocsmatöltelékekről. Mesél, de a ponyvába illő történet fölött állandóan ott lebeg valami irónia, keserűség és nosztalgia. Egy világ van itt veszendőben: az urak még kacagányban és szánon járnak, de a várba már be van vezetve a telefon, a házi kísérteteket villanyos gombokkal lehet mozgatni, Ancsurka apja amerikai misterként tér vissza a tengerentúlról.

Podolinban én is jártam pár évvel ezelőtt, de a várost nagyon lerongyolódott állapotban találtam, a kísértet nyomát hiába kerestem.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.