Vezér 26

Megírtam a 26. Vezérigazgató Találkozó témafelvetését:

————————————————————————-

 

NÖVEKEDÉS CSAPDÁK NÉLKÜL

 

 

Egy növekvő tortát könnyebb és kellemesebb elosztani, mint egy változatlan nagyságút vagy zsugorodót. Számos olyan problémával nézünk szembe – ilyen például az elöregedő népesség vagy a dráguló egészségügyi ellátás -, amelyeket csak ütemes gazdasági növekedéssel lehet megnyugtatóan megoldani. Ahol a gazdaság stagnál vagy visszaesik, kiéleződnek a szociális feszültségek, mélyül a szakadék gazdagok és szegények között, kiszámíthatatlanná válhat a politikai helyzet. A növekedés teszi lehetővé, hogy egyesek úgy kapjanak többet, hogy másoknak ettől ne jusson kevesebb.

 

    A gazdasági növekedés tekintetében a világ tarka képet mutat. Egyes országok szép eredményeket tudnak felmutatni a versenyben, mások viszont lemaradnak, köztük olyanok is, amelyek korábban az élmezőnybe tartoztak. A világ számos országát a tartós stagnálás réme fenyegeti, annak minden következményével.  

    A feltörekvő országok csoportjában kettős csapdahelyzet figyelhető meg.

    Egyrészt az ebbe a kategóriába tartozó országok egy része egy darabig hasznot húzott az alacsony bérszínvonalból, vagyis abból, hogy kisebb költségek reményében a fejlett országok vállalatai áttelepítették hozzájuk egyes gyártási és szolgáltatási tevékenységeiket. Ezek az országok más országokban kifejlesztett termékeket gyártanak, bérmunkát végeznek, amivel növelni tudták a nemzeti összterméküket, munkát tudtak biztosítani sok polgáruknak, idővel azonban a bérszínvonal nőni kezdett, a költségekből eredő előnyök meggyengültek.

    Másrészt számolni kell a felzárkózás növekedési illúziójával is: másoktól tanulni, a módszereiket átvenni könnyebb, mint az élvonalban maradni.

    Lendületes növekedéshez tartós versenyelőnyök kellenek. Feljebb kell kapaszkodni az értékláncon, több hozzáadott értéket kell teremteni, el kell mozdulni a bonyolultabb, kifinomultabb termelési ágak és szolgáltatás felé. Ennek természetesen megvannak a feltételei: fejlett oktatási rendszer, tudás alapú gazdaság, innováció, beruházások a jövő iparágaiba…

    Milyen esélyeink vannak ebben a növekedési versenyben? Meg tudjuk teremteni, ki tudjuk használni a tartós növekedéshez szükséges versenyelőnyöket? El tudjuk kerülni a növekedés említett csapdáit? A XXVI. Vezérigazgató Találkozón elsősorban ezekre a kérdésekre keressük a választ. A helyszín ismét az inspiráló és tökéletes kényelmet nyújtó sárvári Spirit Hotel.      

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.