Fektess belém!

Elfelejtettem, hogy ki mondta vagy írta, de a gondolatot jól megjegyeztem: vállalkozó vagy, akkor is, ha egy cégnél vagy alkalmazott. Egyedül vagy, vagy mondjuk inkább így: egyéni vállalkozó, aki adott esetben éppen arra vállalkozik, hogy alkalmazottként fog dolgozni valahol. A gondolat gazdája arra utal, hogy a kölcsönös lojalitás világának vége, senki se számítson arra, hogy a munkahelye biztonságos, és a munkaadó se gondolja, hogy az – egyébként keményen dolgozó – alkalmazottja hűséges lesz hozzá, és nem csábul el, ha valahol a párás ködben dalolni kezdenek a szirének.

Nemrég egy kurzushoz példákat keresve meglátogattam az Upstart honlapját. Íme itt van ugyanez a gondolat, röviden és velősen megfogalmazva:  „The stratup is you!” Vagyis: te magad vagy a vállalkozás!

Az Upstart tulajdonképpen befektetői piactér, ahol a kereslet találkozik a kínálattal. A keresleti oldalt magánszemélyek képviselik, a kínálatit olyan emberek, akik haszon reményében hajlandók pénzt befektetni valakibe. Valakibe, azaz egy bizonyos személybe, nem a cégébe. A személy a vállalkozás. Az ember, aki ha sikeres lesz, pénzáramlást produkál valamilyen módon, hol így, hol úgy, például alkalmazottként, vállalkozóként, tőzsdei spekulánsként. A kapott befektetést ebből a pénzből fizeti majd vissza, eredményeitől függően.

Angyalok és kockázati tőkések régóta mondogatják, hogy ők tulajdonképpen az emberbe fektetnek be, nem üzleti modellbe vagy vállalkozásba. Az Upstratnál és más hasonló piactereknél ez a koncepció a maga nyers valóságában jelenik meg. Fektess belém! Vállalkozó vagyok, egyéni vállalkozó, a többi már az alkalmi lehetőségektől függ, operatív részletkérdés.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.