Ott voltam

Tegnap este elmentem a Design Terminálba megnézni a 3D-s napok kínálatát. Oktatási céllal készítettem néhány fényképet, és elbeszélgettem a készséges kiállítókkal.

Látható, hogy az egyébként (állítólag) harminc éves technológia itthon is érdeklődést kelt, a kínálati és a keresleti oldal egyaránt bővül. Valóban van valami misztikus, valami „startrekes” abban, ahogy egy mikrosütő-jellegű készülékben feldereng a semmiből egy női torzó, ahogy a fürge nyomtatófej halad a maga zegzugos útján, réteget rétegre rakva.

Leültem a Leonar3Do gépe elé, feltettem a szemüveget és néhány húzással szarvakat rajzoltam a képernyő előtt megjelenő ördögfejnek. Megcsodáltam a Varinex “kocsonyába” ágyazott nyomtatott csontjait. Egy másik standnál elolvastam a molinóra írt felhívást: „Gyárat mindenkinek!” Gyárat a garázsba, gyárat az íróasztalra, gyárat az iskolába, a gyerekszobába… Igen, ez bizony a „maker movement”, sokféle izgalmas, egyelőre nehezen átgondolható következménnyel.

Rákérdeztem az árakra is: egy jobb Apple laptop áráért simán vehetnék egy nyomtatót. Talán karácsonykor már menő lesz a gyereknek 3D-s nyomtatót ajándékozni, ha nem idén, akkor jövőre.

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.