Pénzért vagy ajándékba

Radnóti Színház: Holt lelkek. A szélhámos Csicsikov vadászni indul. Holt lelkeket kajtat, vagyis olyan jobbágyokat szeretne vásárolni, akik papíron még élnek, de a valóságban már a másvilágra költöztek. Hitelt akar felvenni rájuk az államtól, vagyis zálogba akarja őket csapni, így akar tőkéhez jutni. Fantomcéget építene fantomokból.

Horgonyt vet egy vidéki városban, ahol megismerkedik a helyi előkelőségekkel. Sorra látogatja a hely és a kor jellegzetes figuráit: a bájgúnár városi sznobot, a zsugori falusi nemest, a szélhámos lókupecet, a szellemileg kissé beszűkült birtokosasszonyt… Mindenkinek megteszi az ajánlatát: holt lelkeket szeretne pénzért vagy ajándékba.

Az üzletbe mindenki belemegy, a fantomokból azonban új fantomok születnek, az üzletfelek fantáziája megindul, mindenki tudni szeretné, ki ez a Csicsikov tulajdonképpen: talán egy titokzatos katonatiszt? Állami revizor? Kém és provokátor? Szerelmes lányszöktető? Talán maga Napóleon álruhában, kit a ravasz angolok elbocsátottak Szent Ilona szigetéről? Csicsikov nem bír ezekkel az új fantomokkal, rádől a maga építette ház, dolgavégezetlen menekülni kényszerül, de tudjuk: nem hagy fel a szélhámossággal, hogy is tehetné, amikor nem ért semmi máshoz.

A darabban sok az áthallás a mai korba, erre néha direkt fel is hívják a figyelmünket, de ezeket az utalásokat nem viszik túlzásba, a párhuzamok megvonását ránk bízzák. Az előadás néha lelassul, elveszti a lendületét, talán húzni is kellett volna belőle. A közönség azonban türelmes és hálás, szemlátomást nagyon szereti ezt a társulatot.

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.