Category 8-as kábelezés?

Elcsíptem egy cikket a Commscope (a SYSTIMAX strukturált kábelezési rendszer gyártójának) oldalán:

„A Category 8-as kábelezés ultragyors Ethernet hozzáférést biztosít.

A CommScope sikeresen mutatta be és igazolta a Category 8-as kábelezés megvalósíthatóságát a vállalati hálózatokon belül. Ez egy újabb lépést jelent az elérhető és megvalósítható 40GBASE-T rendszer felé vezető úton az adatközponti alkalmazások számára.

Az adatközponti kábelezési infrastruktúrák következő generációjának vezető fejlesztője, a CommScope sikeres megoldással rukkolt elő a 40 Gigabit/sec (Gbps) Ethernet csatorna eléréséért folytatott harcban. A megoldás a Category 8-as RJ-45 csatlakozók prototípusára és a réz sodrott érpárak alkalmazására épül. A forradalmian új koncepció minden alkotóelemét a CommScope laboratórium mérnökei tervezték. Richard Mei, a CommScope adatátviteli igazgatója szerint ez „a megoldás ismét azt igazolja, hogy CommScope mekkora elhivatottsággal dolgozik azért, hogy élen járjon a rézkábelek és csatlakozók következő generációjának a kifejlesztésében”.
 A cikk további részében kiderül, hogy a ma is ismert és alkalmazott réz strukturált kábelezési topológia továbbfejlesztése a cél, azaz nem változik a csatlakozó típusa, a linkek hossza, elvi felépítése stb…

Összefoglalva nem is 40GBASE-t-nek, hanem csak egyszerűen NGBASE-t-nek, (mint Next Generation) hívják, és tisztelettel várják az aktív eszközök gyártóinak a fejlesztéseit erre az előkészített fizikai rétegre.

Vajon ugyanaz ismétlődik meg, mint a Cat3-ról Cat5-re, vagy a Cat5ről Cat5E-re való ugrásnál? Azaz tízszeresére vagy legalábbis sokszorosára nő az elérhető adatátviteli sebesség?

Vagy tévút lesz, mint a Cat6 szabvány? Mert ott ugye azt reméltük, hogy megjelennek majd azok az aktív eszközök, amelyek kihasználva a Cat6 kábelezés nagyobb átviteli lehetőségeit Cat6-on 1Gbps-t, és Cat5E-n majd csak 100Mbps-t fognak tudni, cserébe olcsóbbak lesznek, mint az addigi Cat5e-n is 1G-t tudó társaik. (Mert olcsóbb és egyszerűbb áramkörök kellenek hozzá, és majd nagyon elterjednek) Hát nem így lett.

 Nézzük csak egy kicsit a történelmet!

Cat3 -> 10Mbps

Cat5 -> 100Mbps

Cat5e -> 1Gbps

Cat6 -> 1Gbps

Cat6A -> 10Gbps

Cat7 -> ???

Cat7A -> ???

Cat8 -> 40Gbps?

A Cat6 után sok gyártó kezdett el Cat7, Cat8 stb kábeleket gyártani, de a szabvány sokáig nem érkezett meg. Ma már van Cat7 és Cat7A szabvány, és néhány gyártónak van is rá megoldása, de a csatlakozók a végeken nem a szokásos RJ-45 felületűek, emiatt idegenkednek tőle a felhasználók.

Ha valóban lesz Cat8 és a hagyományos RJ-45-ön, 2GHz-ig specifikálva a link átviteli paramétereit, akkor a Cat7 és Cat7A megoldások ugyanúgy zsákutcák lesznek, mint a Cat6 volt annak idején.

Még egy izgalmas adat: azoknál a kategóriáknál, ahol fent konkrét adatátviteli sebesség szerepel rendre a Commscope elődcégei (Avaya, Lucent Technologies, AT&T, Bell Labs) voltak a fejlesztők, és ezen ajánlások képezték a későbbi szabványok alapjait. Most is így lesz?

 Kellhet nekünk a 40Gbps réz alapon? A munkahelyeknél talán még nem. A szervereknél vagy a nagyteljesítményű core switcheknél már esetleg. Ma is létezik 40G és 100G optikán, ezek gyári előre szerelt 12 szálas csoportkábelek MPO vagy MTP szabványos csatlakozókkal.

 Ha én ma építenék adatközponti kábelezést, és nem extrém többletköltségek mellett már elérhető lenne, biztosan beleépíteném a Cat8-at. Az adatközpont legalább 10, de inkább 15-20 éves életciklusa alatt nem tartom kizártnak, hogy szükségem lesz rá!

 

Tagged , , , , ,

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.