PUE: valójában mennyi az annyi?

 

Az adatközpontok hatékonyságának mérésére már Magyarországon is egységesen a PUE (power usage effectiveness) mutatót használják, azonban az egymással versengés és a számokkal való dobálózás kezd irracionális méreteket ölteni. A T-Systems budapesti adatközpontjában ez az érték 1,5 – 1,7 között van (DC1: 1,7 DC2: 1,5), mely érték nemzetközi viszonylatban is jónak számít. A pontos számot bonyolult képletekkel számították ki mérnökeink, mely egyéves átlagértéke a datacenter dinamikusan változó energiafelhasználás hatékonyságának. Úgy vesszük észre, hogy a versenytársak nem vesződnek ennek a bonyolult függvénynek az alkalmazásával – vagy igen, de nem azt publikálják – hanem az általunk kommunikált értékeket használják, csakhogy versenyképesek maradhassanak.

 

A sajtóban is egyre többször olvashatunk a legmodernebb adatközpontok egyre csökkenő PUE értékéről (pl.: Google leghatékonyabb adatközpontja 1.06-os PUE értékkel rendelkezik), mely után nem csoda, hogy az ügyfelek is egyre lehetetlenebb megkeresésekkel bombáznak minket: Miért nem 1,2- 1,4-es az adatközpont hatékonysága? Akkor kevesebbet kellene fizetni a hűtési energiára… Erre sajnos csak azt tudjuk mondani, hogy mivel nem északi ország vagyunk, a nyári melegek miatt ezt az értéket még a téli szabadhűtés kihasználásával sem tudjuk 1,5 alá vinni.

Léteznek már olyan vízhűtéses technológiák, melynek használatával jelentősen csökkenthető az adatközpont PUE értéke. Itt azonban már egy másik mutatót is figyelembe kell venni, hogy a hatékonyságot kimutassuk, nevezetesen a WUE értéket (water usage effectiveness). Ez a mutató az átlagos vízfelhasználást és az IT eszközök által elfogyasztott energia arányát mutatja. Ez a technológia nyugatabbra már elterjedőben van, itt tehát a PUE mellett mérlegelik a WUE-t is.

De ne menjünk ennyire előre, amíg ez a hűtési metodika és számítási mód itthon nem lesz bevett technika, addig a PUE „fogalomzavart” kellene helyére rakni. Erre indított egy akciót az IVSZ adatközponti munkacsoportjának ülése, napirendre tűzve a probléma orvoslását. Reméljük a valódi értékek hamarosan helyükre kerülnek…

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.