A lájk maga az ember

A statisztikai előrejelzések (a predictive analytics) témájától tényleg nehéz elszakadni. Íme egy friss példa. Egy Michal Kosinski nevű pszichológus a Cambridge-i Egyetemről arra volt kíváncsi, mit mondanak el rólunk a Facebook-oldalakon elpötyögtetett lájkok. A lájkok nyilvános adatok, én is nemrég lájkoltam valamit egy barátságos meghívás hatására.

Kosinski a munkatársaival létrehozott egy myPersonality elnevezésű Facebook-alkalmazást, amin önkéntesek válaszolhatnak mindenféle kérdésekre és tölthetnek ki teszteket. A válaszokból bizonyos személyes tulajdonságra lehet következtetni, így például az IQ-ra, a személyiség nyitottságára, versenyzési hajlandóságára stb. Rengeteg önkéntes jelentkezett, a kutatók végül 58.000 amerikai válaszadó adatait használták fel.

A többi már alkalmazott matematika, modellépítés és tesztelés. A számítógép összefüggéseket, korrelációkat keres a lájkok és a személyes tulajdonságok között. Amit talál, egy másik csoport adatain tesztelik, megvizsgálva, hogy a lájkok milyen megbízhatósággal jeleznek bizonyos személyes tulajdonságokat, beállítottságokat, nézeteket.

Az eredmény meghökkentő, de nem meglepő. Lájkjaink sok mindent elárulnak, elfecsegnek rólunk. Nagy biztonsággal (93%) megállapítható például a nemünk, s szexuális beállítottságunk (88%), a vallásunk (82%), politikai kötődésünk (85%). Elég jól következtetni lehet bizonyos fogyasztási szokásinkra, szenvedélyeinkre (alkohol, cigaretta, drogok). A lájkok érdekes összefüggéseket mutatnak az általános intelligenciával…

A többit az olvasóra bízzuk. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.