Beérett

Vannak szerencsés véletlenek. Holnap egy olyan stratégiai tárgyú foglalkozást fogok tartani, amin az indiai outsourcing-ipar lesz a gyakorlati példa. Mit tesz a véletlen: a The Economist friss száma (március 16.) hosszú cikkben foglalkozik a témával. Leírják, hogy az outsourcing ipar mai zászlóshajói (Infosys, Wipro stb.) már harminc évesek: a nyolcvanas évek elején alapították őket okos vállalkozók, lényegében az állam közreműködése nélkül. Az állam csak annyit tett, hogy elhárított néhány akadályt a szektor elől: lényegében liberalizálta a piacot, mire a vállalkozások szépen maguktól virágzásnak indultak és a legjobbak mára óriásira növekedtek.

A lap becslése szerint az IT-nek köszönhetően ma körülbelül hárommillió indiai dolgozik jól fizetett szakértői munkakörökben, de a nyertesek közé lehet számítani még további tízmillió embert, akik az előbbieket kiszolgálják: sofőrködnek, vigyáznak a gyerekre, stb.

Az indiai outsourcing ipar felnőtt és beérett – állapítja meg a The Economist. Sokkal nagyobb már nem lesz. A bérekben mutatkozó különbségeket egy darabig még ki lehet használni, de az olló zárul, a világpiacon Indiánál olcsóbb versenytársak is ringbe szálltak.

Indiának friss, fiatalos, dinamikus vállalkozói szektorra van szüksége, nem lehet a végtelenségig az offshore outsourcing iparág sikerében bízni. A vállalkozók meg is jelentek, méghozzá több hullámban, kisebb lufikat fújva fel. Ma leginkább a mobil internet világa tűnik forró területnek, ez lehet az újabb vonat, amelyre az indiai vállalkozók is felkapaszkodhatnak.       

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.