Megáll a villamos valahol két útkereszteződés között, pedig nincs előtte semmi, nincs baleset, forgalmi dugó, nincs piros lámpa. Eltelik egy perc, két perc, öt perc, tíz perc. A vezető nem mond semmit, a hangszóró néma marad.

Nem fut be a vonat a pályaudvarra. Pedig menetrend szerint már itt kellene lennie. Eltelik öt perc, tíz perc, tizenöt perc. Se kép, se hang: a hangszóró néma marad.

Idegesítő helyzetek ezek, bizonyára sokan voltunk már ilyenben. A legrosszabb a bizonytalanság. Döntést kellene hozni: tovább várakozunk, leszállunk, betérünk az utasellátóba egy sósperecre és teára, más járművet keresünk, gyalog indulunk tovább, átszervezzük a hétvégét és kirándulás helyett moziba megyünk, betelefonálunk a munkahelyünkre, hogy ne várjanak, mondják le a hivatalos programjainkat.

De vajon mi a jó döntés?

Információ nélkül nem lehet dönteni, legfeljebb a szerencsében bízni. Információ nélkül nagy butaságokat lehet csinálni, amiket később megbánunk.

Idegesítő helyzet, hidegség valahol a gyomor tájékán. Most szorozzuk meg ezt az érzést négyszázhuszonnyolccal. Többedmagunkkal ülünk egy behavazott autóban a sötét országúton egy órája, öt órája, tíz órája. Még három liter benzinünk van. Mit tegyünk? Maradjunk a kocsiban, közel a segítség? Szálljunk ki, botorkáljunk el a szomszédos faluba, mert ott megnyitottak egy melegedőt?

Mi a jó döntés?

Információ nélkül nem lehet dönteni. Ha szerencsénk van, még működik az autórádiónk, nem merült le a mobiltelefonunk. Ha szerencsénk van, a mobilunk az okosabbak közé tartozik. Ha szerencsénk van, elérjük vele az internetet.

2005-ben óriási vihar söpört végig New Orleans városán. Katrinának hívták, a szezon legfélelmetesebb hurrikánja volt. Tört, zúzott, pusztított mindenfelé. A várost szökőár borította be. Áldozatok, romok mindenütt.

2010-ben Haiti szigetét pusztító erejű földrengés rázta meg. Halottak, romba dőlt épületek, éhezés, járványveszély…

Katrina hurrikán, földrengés Haitiben. Az új évszázad súlyos természeti katasztrófái. Modern világban élünk, mindkét eseményről rengeteg híradás szól a legkülönbözőbb médiumokon. A beszámolók, elemzések közül sok foglalkozik az információ kérdésével. Bajba jutott emberek, aggódó családtagok, ismerősök szélsőséges döntési helyzetekben. Mit csináljak? Mire lehet számítani? Ki hol van, mi történik tulajdonképpen? Mit kell, mit szabad, mit lehet megtenni?

A döntéshez információ kell. Információ sokféle csatornán érkezhet. New Orleans, Haiti. 2005, 2010: a decentralizált médiumok világában éltünk már jó ideje. A Netscape 1995-ben jelent meg a tőzsdén. A könnyen hozzáférhető világháló már több mint tíz éves. 2005 a közösségi média, a Web 2.0 felfutásának éve volt. A civil, önszervező média nagyon fontos szerepet játszott mind New Orleans-ben, mind Haiti szigetén: a bajba jutottak, a segíteni szándékozók, az aggódók gyorsan megszervezték magukat a decentralizált, hálózatos csatornákon. Életeket mentettek, rossz döntéseket akadályoztak meg. Informáltak, tájékoztattak. Konkrétan, időben.

Katrina hurrikán, földrengés Haitiben. Mindkettő sokkal szörnyűbb, veszélyesebb, pusztítóbb volt a márciusi hazai hóviharnál. Azt viszont sokan láthattuk, hogy mekkora civil élet volt az interneten, hogy izzottak a közösségi csatornák.

Érdemes lenne módszeresen, ha úgy tetszik: tudományos igénnyel feltárni, hogy milyen szerepük volt a decentralizált, közösségi médiumoknak az elmúlt napok katasztrófahelyzetében. Az óriási különbségek ellenére érdemes lenne szakszerű összehasonlítást készíteni Katrinával és Haitivel. Már többször leírtam ebben a blogban, hogy irigylem a mai egyetemistákat: a szakdolgozati témák az asztalon hevernek, anyag, forrás, adat pedig annyi van, mint égen a csillag. A címeket is látom: „A decentralizált médiumok szerepe katasztrófahelyzetekben”. Vagy: „Civil önszerveződés katasztrófahelyzetekben.” Esetleg: „A centralizált és a közösségi médiumok szerepe, hatékonysága katasztrófahelyzetekben.”

Kommunikáció szakos hallgatók: előre! Ha kommunikációs cég lennék, talán még valamilyen pályázatot is kiírnék a hallgatóknak: tanuljunk abból, ami történt. 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.