Kapcsolatok hálójában

Feljegyzés a jövő internetes régészei számára: bár semmiféle statisztikát nem készítettem (és nem is fogok), jól érzékelhető jelenségeket látok saját Facebook és LinkedIn oldalaim aktivitásában.

Amikor mejelentem a Facebook-on, rövid ideig kevés, majd egyre nagyobb  tömegű meghívást kaptam, az utóbbi fél évben azonban a kapcsolatok gyarpodása határozottan lelassult. Az aktivitás tehát szabályos S görbét futot be: lassú beindulás, elrugaszkodási pont, gyors növekedés, inflexiós pont, lassulás, “majdnem stagnálás”.

A LinkedIn esetében a növekedés hosszú ideig kifejezetten lassú volt, az utóbbi hónapokban viszont nagyon felgyorsult, csak a mostani hétvégén hat-hét új meghívást kaptam. Történik ez annak ellenére, hogy az oldalamat gyakorlatilag nem gyarapítom, a Facebookon vagyok aktívabb, bár másoknál ott is jóval kevésébé.

Az is látszik, hogy a facebookos kör viszonylag zárt, tehát döntő részben közvetlen ismerősökből, tanítványokból (sok van!) áll, míg a LinkedIn-kör jóval tágabb, földrajzi szempontból egzotikusabb – valószínű, hogy az ismerőseim ismerősei jelölnek be, tehát több az áttételes (esetleg többszörösen áttételes) kapcsolat.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.