A zene szól

Artur egyetemre jár, egyszerre háromra. Orvos szeretne lenne, vagy valami hasonló, mindenesetre nem művész. Nagyon elégedetlen a családjával. Szülei otthona kész kupleráj. Anarchia, entrópia, mindenki azt csinál, amihez kedve van. Totális rendetlenség mindenütt.

Apja kigombolt pizsamában jár, performanszokkal szórakoztatja magát és alkalmi közönségét. Anyja időnként lefekszik a „félművelt”, lassú felfogású, ámde vasöklű Edekkel, akivel az öregek is jól elvannak: a nagymama és a nagybácsi leginkább kártyázni szeret, amihez szükségük van a gyanús státuszú házibarát-inas Edekre. Artur kedvese szép, de ledér lány, aki nem akar hagyományos esküvőt.

Nincsenek formák, nincsenek konvenciók, minden szétbomlott, a lakás feldúlva. A szülők valaha lázadók voltak, a rend ellen lázadtak, és most totális a rendetlenség. Artur a homlokát ráncolja és elhatározza, hogy rendet csinál. Legyenek újra szabályok, konvenciók, történjen minden úgy, ahogy kell, ahogy az elő van írva valahol. Mindenki kapja össze magát, öltözzön fel tisztességesen, az apa gombolkozzon be, számoljon le a vasöklű házibaráttal, legyen hagyományos esküvő, lakodalmas menetet, terített asztal.

Artur formát keres, rendet, eszmét, hatalmat, de amit keres, nem találja meg: a játszma nyertese Edek lesz, aki nem filozofál, hanem gondolkodás nélkül keresztüllövi a túlművelt egyetemistát, majd fergeteges tangót jár a nagybácsival. A hatalom érett gyümölcsként hullik az ölébe.

Mrozek Tangójával most találkoztam harmadszor. Az első előadásra csak halványan emlékszem, a nyolcvanas évek elején hozhatták fel valamelyik vidéki színházból, talán Szolnokról. Egy budapesti előadásról (a színház azóta megszűnt) ebben a blogban is beszámoltam. A harmadik találkozás az Örkény Színházban történt, ahol a Tangót a jelenben játsszák.

Mrozek darabja él és virul. Életerejét valószínűleg sokrétű mondanivalójának és hajlékonyságának köszönheti. Értelmezni lehet, értelmezni kell. Erre való a színház.

          

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.