A kanyar

Könyv: Don-kanyar, magyar és angol nyelven párhuzamosan. Fényképalbum a 2. hadsereg 1942-43 évi hadjáratáról, a felkészülésről, az expedícióról, a nagy folyó melletti csatákról, a visszavonulásról. Sok fénykép kevés magyarázó szöveggel.

Egy történelmi fényképalbum természetesen nagyon érdekes vállalkozás: a második világháború csatáiról, bennük a mi szerepünkről sokat olvastam már, de fényképet viszonylag keveset láttam. Az ember valahogy bízik a fényképekben, azt gondolván, hogy írni mindenki azt ír, amit akar, a fénykép viszont tényleg azt mutatja, ami akkor és ott valóban a lencse előtt volt. Persze azt én is tudom, hogy ez a bizalom csak részben megalapozott; látom például, hogy a rendszerek és a kormányok változásával egyes fényképek egyszer csak felbukkannak, mások viszont eltűnnek, mint a kámfor.

Nézegetem ezt a doni albumot, végiglapozom egyszer, kétszer, háromszor. Poklot vártam, a doni poklot. Ez viszont nem az. Ha valaki veszi magának a fáradságot és elolvassa a bevezetőt, megtudja belőle, hogy miért nem. Ezek propagandafelvételek. Ami a legfeltűnőbb: sehol egy halálfélelmet tükröző arc, leszakított vagy megfagyott végtag, sehol egy halott, legfeljebb rendezett sírokban szépen eltemetve. Minden valahogy színpadias, megrendezett, valaki mindig vigyáz, hogy a képen látható jelenet megfeleljen a szolgálati szabályzatnak. Mintha egy nagy hadgyakorlaton lennénk, amibe a visszavonulás elpróbálása is beletartozik. A sort csak néha szakítja meg egy-egy kép valamilyen tényleges harci eseményről vagy az azzal járó pusztulásról. A helyi lakosságról alig van itt valami.

Érdekes összeállítás ez, tényleg érdemes többször végignézni, és nem csak a meghökkentő színes felvételek miatt. A hazai lakosság valószínűleg ezt látta a pokolból 1942-43-ban.  

Dr. Szabó Péter - Don-kanyar 1942 - 1943 - Don Bend 1942 - 1943   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.