Bányászok

Péntek délután elmentem a Műegyetem informatikai épületébe meghallgatni Gáspár-Papanek Csaba előadását az adatbányászatról. Legtöbbet az alkalmazási területekről beszélt, kiemelve a közlekedést, a célzott reklámokat és ajánlásokat, a sportot, az egészségügyet és a véleményelemzést, ami elsősorban a közösségi oldalakon megjelenő szövegek elemzését jelenti.

Az adatbányászat a jelek szerint szépen bejárja a maga útját a Gartner klasszikus hype-ciklusán, és befurakszik mindenhová, ahol a növekvő adattömeg elemzésével valamilyen eredményt lehet elérni. Az is jól látható, hogy ez az eredmény csak akkor születik meg, ha az adatbányászok munkája valamilyen nagyobb rendszerbe, komplex folyamatba illeszkedik (én szeretem a „smart systems” elnevezést, egyáltalán a komplex rendszerekben, visszacsatolásos folyamatokban való gondolkodást), ami persze sokféle partner együttműködését kívánhatja, akiknek meg kell érteniük egymást.

Az előadó röviden a csapatáról is beszélt: mihez kell értenie a „data scientist”-nek, hol van nálunk ilyen képzés, milyen vállalkozások válnak vagy válhatnak le az egyetemi körből, merre mozognak az emberek. Az esélyeink ezen a területen valószínűleg nem rosszak, de ennek ellenére nem hinném, hogy akárhány kiváló adatelemzőt elő tudnánk állítani, csak több pénz kellene hozzá, vagy növelni kellene a felvételi keretszámokat. Ehhez a szakmához erős alapozás kell és persze tehetség is, méghozzá nem kevés, tehetségből pedig nincs akármennyi.

Érdekes lenne követni a legjobb hazai szakemberek mozgását: merre járnak, mivel foglalkoznak, megmaradnak-e a maguk szakmájánál, milyen problémák, szektorok, iparágak vonzzák őket, hol jelennek meg nagyobb számban, honnan vonulnak ki. Nemrég olvastam erről egy  érdekes könyvet, írtam róla ebben a blogban.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.