Grafikonok

Maradjunk még egy kicsit a február 10-i bejegyzésben emlegetett Tyler Cowennél. A közgazdaságtan professzora szerint a hetvenes évek eleje óta az innováció lelassult, amit ő a „great stagnation”, vagyis a „nagy stagnálás” korszakának nevez. A bejegyzésben bemutatott könyve mellett belenéztem néhány más írásába, meghallgattam két előadását, beleolvastam a blogjába. A „nagy stagnálás” hipotézise érdekes vitát gerjesztett, amelyek központi témáját a Cowen által felvonultatott statisztikai bizonyítékok adják, amelyek közül a fontosabbak rendszeresen felbukkannak a tudós publikációiban, és azokéban is, akik vitatkoznak vele..

A visszatérő grafikonok tényleg érdekesek. Az egyik leggyakrabban emlegetett a „total factor productivity” növekedését mutatja az Egyesült Államokban. Matematikai közgazdaságtani műveltségem gyakorlatilag a nullával egyenlő, de annyit sikerült megértenem, hogy a TFP a gazdasági növekedés azon része, ami nem magyarázható a termelés olyan inputjaival, mint a munkaerő és a tőke. Lényegében a technológiai fejlődés, az innováció hatásáról van szó. Nos, az említett görbén jól látszik a törés: valami történt a hetvenes évek elején, a görbe meredeksége határozottan csökkent.

De itt van egy másik grafikon, ami azt mutatja, hogy milyen arányban végzik el a középiskolát Amerika fiataljai. A törés itt a hatvanas évek végén következik be: az addig szépen emelkedő ráta először stagnál, majd enyhén csökkenni kezd. (A csökkenés talán érdekesebb, hiszen amúgy nyilvánvaló, hogy ez a mutató nem lehet akármekkora, valahol száz alatt meg kell állnia.)

Talán a harmadik grafikon a legdrámaibb. Ez a családi jövedelmek növekedését mutatja a lakosságot a családi jövedelmek nagysága szerinti csoportokra bontva. 1950 és 1970 között szépen nőttek a jövedelmek, méghozzá legnagyobb mértékben a legalsó jövedelmi csoportban. A hetvenes évek elejétől radikális fordulat mutatkozik. A jövedelmek növekedése lelassul, méghozzá legjobban az alsó jövedelmi csoportoknál. A felső 5% hamar magához tér, a múlt század utolsó éveiben már rekordnagyságú jövedelemnövekedést produkálnak. Röviden: a hetvenes évek előtt az ország a nagyobb egyenlőség irányába mozgott, a hetvenes évek eleje óta pedig a növekvő egyenlőtlenség irányába. Az új évszázad első évtizede újabb fordulatot mutat az „average annual change in mean family income” mutató negatívba csap át minden kategóriában, de legnagyobb mértékben a legalsó jövedelmi csoportban.

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.