Haladás

Karinthy Színház: Janika. Szeretem ezt a színházat, minden szezonban meglátogatjuk egyszer-kétszer. A külső Bartók Béla úton található, bejárat egy patika és egy korcsmahivatal között, száradó fehérneműs erkélyek alatt. Az előtér kicsit zegzugos, mindenféle toldalékokkal elöl és oldalt. A régi Haladás mozi hangulata még ott lebeg a levegőben. Az erkély hátsó soraiba csak lehajtott fejjel lehet bejutni, a plafon túl alacsony a kiegyenesedéshez, vigyázni kell tehát, a végén hirtelen nem szabad felugrani és állva tapsolni.

Igen, itt is lehet színházat csinálni, jót, szerethető színházat. Közönség is van. A nézőtéren kissé bábszínházi a hangulat, ami arra utal, hogy a közönség mélyen átéli a színpadon zajló eseményeket. A színpadon éppen a Janika megy. Jó kis darab ez, több változatban láttam már vásznon és színpadon. Teljes erőbedobással játsszák, a nézők hálásan izgulnak, nevetnek és tapsolnak.

A végén, miközben a ruhatárra várunk, meg lehet nézni az előcsarnokban közszemlére tett régi színházi plakátokat. Karinthy-emlékek mindenütt: Frigyes, Ferenc, Márton. Megint elfelejtettem elhozni dedikálásra az Ördöggörcsöt, pedig tudom, hogy az igazgató úr rendszeresen elvegyül a nézők között.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.