Nokia

Az ezredforduló évében, egy vállalati előadáshoz készített diasorba betettem egy képet a Nokia tőzsdei árfolyamáról. Több éves gyors emelkedés után némi visszaesését mutatott. Az előadásban egyebek között azt a kérdést vetettem fel, hogy a tőzsdei árfolyamok csökkenése az infokommunikációs iparban tartós és általános trend lesz-e az új évszázad első éveiben.

Én akkor persze csak találgattam. Ha most ránézek a finn óriás árfolyamgörbéjére, érdekes tátrai horizontot látok: a már említett látványos növekedést egészen 2000-ig, utána gyors zuhanás a következő két évben, stagnálás 2006-ig, újabb csúcs 2008-ban, majd azóta folyamatos ereszkedés. Ha 2005-ben veszek egy Nokia-részvényt, az ma nagyjából ugyanannyit érne, legfeljebb az infláció szerepéről kellene elgondolkodni. A két végpont között viszont sok izgalomnak lettem volna kitéve.

Nyilán jókor kellett volna venni, és jókor eladni.

De vessünk egy pillantás egy másik grafikonra, amit a minap találtam egy újságban. 2007-ben a Nokia piaci értéke Finnország GDP-jének 60%-ával volt egyenlő. Ma ugyanez a mutató nagyjából 5%-ot mutat. A finnek az elmúlt években sok sikeres vállalkozást indítottak útnak (én is szeretek a mérges madarakkal disznóvárakat ostromolni), de a jelek szerint az új Nokiát még nem találták meg.   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.