Jobb a vonat?

Mozi: Kényszerleszállás. Eredeti címe rövidebb, semlegesebb: Flight. Elkészítését valószínűleg nem légitársaságok szponzorálták. Hajmeresztő felszállás, rémült utasok, trehány karbantartás, végzetes műszaki hiba, kényszerlandolás virágos réten, egy istentisztelet közepén, végtelen vizsgálat, ügyvédek tömege. A gép kapitánya alkoholista és kábítószerfüggő. Régóta az, amiből arra lehet következtetni, hogy a nyilván kötelező egészségügyi felülvizsgálatok nem sokat érnek.

Tönkrement házasság, alkohol, kemény drogok, mindezek ellenére bravúros kényszerleszállás (ment volna kokó nélkül?) – ebből valami rózsaszín moralizálás is születhetne. Születik is, de a rendező megszimatolja a csapdát, és megpróbál valami mást csinálni, de hogy mit, azt nem tudja eldönteni. Amikor éppen átmennénk rózsaszín moralizálóba, mindig bedob valamit, hol ezt, hol azt. A film akkor a legjobb, amikor időnként átvált önmaga paródiájába. Úgy általában elviselhető az egész, néhány kifejezetten élvezetes résszel tarkítva; ez utóbbiak közé tartozik például az éjszakai cigarettázás a kórház hátsó lépcsőházában.

Hazafelé menet azon gondolkodtam, mikor láttam utoljára magyar filmet ebben a moziban, vagy moziban egyáltalán. Filmet, amit rendező rendezett, amiben színészek játszanak, ami megérint, nyomot hagy, elgondolkodtat. Filmet, amit a közönség vár, megnéz, majd megbeszél, megvitat.

A magyar film halott.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.