Távolról

A Berg Insight cég részletes tanulmányt közölt az egészségügyi távmonitorozási szektor állapotáról. „Távmonitorozás” alatt (jobb szó most nem jut az eszembe – talán „távfelügyelet”?) azt kell érteni, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személyekről külön erre a célra készült eszközök otthon gyűjtenek valós idejű adatokat, majd azokat a felügyeleti központba (nyilván valamilyen egészségügyi intézménybe) továbbítják. Más szóval távolról, mindenféle elektronikus eszköz és távközlési kapcsolat segítségével figyelik valakinek a szívdobogását, vérnyomását stb.

Az adatgyűjtés folyamatos, ok nélkül nem kell kórházba vagy rendelőbe menni, ha baj van, időben be lehet avatkozni – az előnyök nyilvánvalóak.

A Berg Insight szerint 2012 végén szerte a nagyvilágban összesen 2,8 millió ember volt ilyen berendezésre kapcsolva. Ismétlem: csak a kifejezetten ilyen célokra készült (dedikált) eszközök felhasználóival kalkuláltak, vagyis ebben a 2,8 millióban nincsenek benne azok, akik mobiltelefont, táblagépet vagy asztali számítógépet használtak egészségügyi célokra.

A Berg szerint ez a 2,8 millió csak a kezdet, a szektor még csak ez után fog elérkezni az igazi elrugaszkodási ponthoz: 2017-ig évente átlagosan mintegy 27%-os növekedést jövendölnek.

A szektor legnagyobb szegmense ma a kardiológiai távmonitorozás – állapítják meg. Hamarosan azonban az alvási problémák megfigyelése fog az élre törni. Ez nem meglepő: nemrég azt olvastam valahol, hogy csak az USA-ban 40 millió embernek vannak alvási rendellenességei.  

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.