Kezdőknek

Letöltöttem és elolvastam Dharmesh Shah On Startups című könyvét. Ha jól emlékszem, az Amazon ajánlotta, méghozzá nem úgy általában, hanem direkt nekem, az eddigi vásárlásaim és kereséseim alapján.

Felfigyeltem rá, méghozzá több okból. Először is éppen egy új vállalkozási kurzusra készültem, ez a könyv pedig az induló cégekről, az elindulás nehézségeiről szól. Másodszor: a szerző sikeres szoftveripari vállalkozó, de mivel meggazdagodott, be is fektet erre-arra, leginkább induló cégekbe, vagyis az asztal mindkét oldalán helye van, mindkét térfélen szerzett tapasztalatokat. Harmadszor: a könyvért nem kellett fizetni, az Amazon az e-változatot éppen ingyen kínálta.

A könyv tulajdonképpen válogatás a szerző blogbejegyzéseiből. Nem mindegyiket jegyzi saját maga: időnként vendégszerzőket is hív. A bejegyzések megfigyeléseket írnak le, tanácsokat adnak. Nem túl mély, de hasznos és praktikus tanácsokat: miért jó egyáltalán vállalkozni, milyen életmód a vállalkozóé, mit lehet megtanulni az iskolában és mit nem, milyen hibákat kell elkerülni, miként kell toborozni és csapatot építeni, miért kell nagyon odafigyelni az értékesítők toborzására és betanítására, mennyi pénz kell a marketinghez, hogy lehet egy olcsó kampányt megszervezni, mennyit ér egy szoftver a piacon, érdemes-e stratégiát írni, kik azok az angyalok és kockázati befektetők, mit akarnak és mit nem akarnak, miért rúgnak ki bennünket, ha átveszik a kormányrudat.

Ismétlem: nem túl mély megfigyelések és tanácsok ezek, de sok közöttük a hasznos, megfontolásra és megfogadásra méltó példány. Nem kell hosszú, gondosan kidolgozott fejezetekre számítani, és nyugodtan lehet ide-oda ugrálni az egyes bejegyzések között.  

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.