CEO 25

Megírtam a 25. Vezérigazgató Találkozó témafelvetését. Hamarosan kint lesz a CEBC honlapján.. Íme:

————–

 

Helyünk az innovációs térképen

 A világgazdaság innovációs térképe az elmúlt évtizedben alaposan átrendeződött. A képességekkel és eredményekkel, a fejlődés dinamikájával foglalkozó elemzések és jelentések heves pozícióharcot és élénk mozgást tükröznek. A verseny valóban globális méretűvé vált, a korábbi időszak vezető államait állandó tűz alatt tartják egyes dinamikusan fejlődő országok.

    A 2008-ban kezdődött gazdasági válság felgyorsította a változás kulcsfontosságú trendjeit és felnagyította az innovációs vonatkozású kihívásokat. Az új helyzethez egyes országok gyorsan alkalmazkodtak, mások viszont lelassultak vagy kifejezetten „lefagytak”, vagyis a mezőnyben a versenyzők között távolságok megnőttek. A válság első sokkja szinte mindenütt negatív hatással volt az innovációra, a visszaesés után viszont csak egyes országok tudtak újra emelkedni.

    Magyarország helyzete az innovációs térképen ellentmondásos. A képességeket és az eredményeket mutató rangsorokban általában a középmezőnyben vagyunk, a dinamikánk viszont rossz: egyes feltörekvő országok határozottabban gyorsabban mozognak nálunk, nagyobb esélyt mutatnak arra, hogy versenyképességüket erősítve az innovációt a lendületes gazdasági fejlődés szolgálatába állítsák.

    Tudunk-e változtatni ezen a helyzeten? Milyen szellemi és anyagi erőforrásokat tudunk mozgósítani az innováció érdekében? Mire vagyunk képesek, hol keressük a helyünket az innovációs tevékenységekkel kapcsolatos nemzetközi munkamegosztásban? Mi az állam feladata, mit várhatunk a kutatás-fejlesztés hazai intézményrendszerétől és az üzleti szférától? Be tudunk-e kapcsolódni a jövő iparágainak fejlesztésébe, vannak-e, lesznek-e olyan növekvő vállalkozásaink, amelyek hazai fejlesztéseket visznek ki a nemzetközi piacokra? Innovációs szempontból melyek a legdinamikusabb ágazataink, hol várhatunk valódi áttörést? A XXV. Vezérigazgató Találkozón ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken, a megszokott vitatkozós stílusban.     

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.