Egy arc a múltból

Ha minden jól megy, a jövő héten elindul az új vállalkozási kurzusom az iskola teljes munkaidős MBA hallgatóival. A korábbi ilyen kurzusok mindegyikén kutatási témákat is megadtam kiscsoportos feldolgozásra. Most egy kivételével minden témát újra cseréltem, illetve egyet csak módosítottam. Az utóbbi Marc Andreessenhez kapcsolódott: annak kellett utánajárni, hogy a Netscape hajdani alapítója ma mit csinál kockázati befektetőként, milyen cégekbe fektet be, hogyan választja ki őket, mihez kezd velük. A most induló kurzuson a témát meghagytam, de Andreesssen mellé további három nevet is megadtam a hallgatóknak: válasszák ki a számukra legérdekesebbet. Andreessené mellé odakerült Peter Thiel és William Draper III neve is, a negyedik pedig nem más, mint John Sculley-é.

Aki olvasta Walter Isaacson könyvét Steve Jobsról, pontosan tudhatja, kiről van szó: igen, ő vette át 1983-ban Jobstól az Apple irányítását, meglehetősen viharos körülmények között. A Pepsitől jött, gyakorlatilag ő „skálázta fel” az Apple-t, amely nagyjából a tízszeresére növekedett Sculley uralkodásának tíz éve alatt. Végül neki is távoznia kellett (meglehetősen viharos körülmények között, részletek az említett könyvben).

Sok évig semmit sem hallottam felőle, nemrég azonban egy újságcikkből megtudtam, hogy egészségügyi területen működő technológiai vállalkozásokba fektet és a vezetőik mellett mentorkodik. Sikerült is beazonosítanom néhány cégét: a Watermark Medical alvászavarok (negyvenmillió potenciális páciens csak az USÁ-ban!) diagnózisával és kúrálásával foglalkozik, az Audax Health egészségügyi közösségi háló, az MDLiveCare online videós orvosi szolgáltatásokat nyújt, a Misfit Wearables kabátgomb nagyságú, okostelefonos alkalmazáshoz csatlakozó mozgásérzékelőt kínál, ami jelzi, eleget sétáltunk, futottunk, úsztunk-e. Ez a paletta jól érzékelteti az e-egészségügy legfontosabb irányait: szenzorok, felhő-szolgáltatások, távkapcsolat, egészségtudatosságra nevelő és problémamegoldó közösségi hálók stb.

Kíváncsi vagyok, a hallgatók felfigyelnek-e Sculley nevére, vagy a másik három jelölt valamelyike lesz vonzóbb számukra.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.