Munkahelyek

A Business Week (dec. 10) hosszú interjút közölt Tim Cookkal, az Apple vezérével, Steve Jobs örökösével. Találtam benne néhány érdekes munkaügyi adatot.

A lap riportere megkérdezi Cooktól, mit jelent manapság felelős, „hazafias” amerikai vállalatnak lenni. Cook némi gondolkodás után így válaszol: felelősek vagyunk azért, hogy munkahelyeket teremtsünk, de azért már nem, hogy bizonyos fajta munkahelyeket. Azért sem, hogy a munkahelyek magánál az Apple-nél keletkezzenek.

Cook szerint az Apple körülbelül 600 ezer munkahelyet teremtett az USA-ban, ebből nagyjából 250 ezren műszaki területen dolgoznak, 290 ezren pedig az iOS alkalmazásfejlesztési szektorban. A teljes 600 ezernek nyilván csak egy töredéke áll alkalmazásban a cégnél, de a többiek is gyakorlatilag az Apple-nek köszönhetik a munkájukat.

Igen, ez egy érdekes kérdés: hogy nézhet ki az Apple munkahely-mérlege otthon és külföldön? Lehet-e egyáltalán egy ilyen mutatót megbízható biztonsággal kalkulálni?

Egy másik figyelemre méltó adatpár az interjúból: az Apple termékeit Kínában gyártó Foxconn cégnél az átlagos órabér 2,5 dollár, az Apple boltokban pedig átlagosan 12 dollárt keresnek az alkalmazottak. Ez nagyjából ötszörös különbség. Átlagokról van szó, a szórásokról nem találtam információt.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.