Hibbant reformer

Mozi: Egy veszedelmes viszony. A film Dániába visz bennünket. A 18. század második felében járunk, a trónon egy Keresztély nevű infantilis, kissé hibbant király ül. Az országot valójában egy főnemesekből álló tanács irányítja. A király, ahogy ez szokás, feleséget kap egy másik uralkodóházból: egy kedves, jobb sorsra érdemes, szép teremtést. Az udvarban felbukkan egy német orvos, aki Rousseau-t és Voltaire-t olvas, az észben és a tudományban hisz. A király maga mellé veszi, összebarátkozik vele és, a maga infantilis módján támogatni kezdi a reformjait.

Az orvosból gyakorlatilag miniszterelnök lesz, bár a korabeli Dániában nem volt ilyen pozíció. Az idétlen királlyal karöltve modernizálni kezdik az országot. Ezzel persze magukra haragítják mindazokat, akik a régi rendből hasznot húztak, és csak langyos támogatókra lelnek azokban, akik nyerhetnének az újon – bólogatna Machiavelli. A feudális főurak összefognak ellenük, és néhány egyszerű trükkel maguk mellé állítják a közvéleményt. A módszer egyszerű, ma így neveznénk: karaktergyilkosság. Az orvos egyik gyenge pontja a királynéval folytatott szerelmi viszonya, a másik pedig az, hogy német, vagyis befurakodott idegen, nem dán, nem közülünk való. Ezeket kell sulykolni a népnek, a reformokról pedig feledkezzünk el. Jön a tragikus vég.

A filmbeli orvos színtelen, szagtalan, minden modernsége ellenére unalmas figura. A szerelmi szál közhelyes. A király annál érdekesebb: hibbantságát időnként legyőzi az értelem, infantilizmusa néha hősies tettekre sarkallja. Hol utáljuk, hol megszeretjük. Ezért az alakításért érdemes megnézni az amúgy lassan csordogáló filmet.

       

Hozzászólás írása

Hiba az űrlap kitöltése során!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező

*
*
*
*