Cédulázás

Év végi fogadalom: 2013-ban neki kell ülni a kudarcokról szóló könyv megírásának. A 13-as az évszámban jó előjel ehhez.

Már sok cédulám van, sok példát gyűjtöttem. Újak is mindig adódnak. Most itt van például a még lezáratlan Autonomy-történet. A HP 2011. augusztusában jelentette be az angol szoftvercég megvásárlását. A sajtóból úgy tudom, hogy az ára 10,3 milliárd dollár volt. Abban a hónapban nem ez volt az egyetlen bejelentés a vállalat részéről: az előző vezérigazgató, Leo Apotheker ekkor állította le a TouchPad táblagép projektjét, és megszellőztetett egy elképzelést a cég PC üzletének leválasztásáról (lásd az IBM esetét a saját asztali gépével).

E döntések stratégiai logikáját minden bizonnyal az a régi elgondolás adta, hogy felfelé kell kapaszkodni az informatikai kazalban: a tömegesedő piacok felől a különlegesebb, védhetőbb szolgáltatási, szoftver- és tanácsadási szektorok felé kell venni az irányt.

Régi cél ez a HP-nál, már Carly Fiorinának is voltak ilyen elgondolásai. Úgy tudom, az őt követő Mark Hurd költségcsökkentési és racionalizálási lépései sikeresek voltak, de ezekből nem lehet tartós és lendületes növekedést biztosítani.

Amikor Apotheker bejelentette az Autonomy felvásárlását, a HP árbevételében csak 3%-ot képviselt a magas fedezeti hányadot biztosító szoftverszektor, az akcióval nyilván itt kellett volna ugrásszerű változást elérni. Egy ilyen nagyságrendű cégvásárlásnál nyilván hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön, ki járt jól és ki rosszul. Az eddigi jelek nem valami biztatók. A HP idén novemberben bejelentette, hogy 8,8 milliárd dollárt leír a cég értékéből, vagyis a tavalyi 10,3 milliárdot kell szembeállítani a mostani a 8,8 milliárd levonása után megmaradt értékkel. A végeredmény: az Autonomy a HP könyveiben jelenleg a múlt évi felvásárlási árának kb. 15%-át éri. (Úgy tudom, a brit céget először az Oracle-nak ajánlották fel, de ott a kért összeget abszurdnak nyilvánították.)

A helyzetet ráadásul könyvelési vita is fűszerezi: a HP szerint az Autonomy eredménymutatóit mesterségesen felfújták, és ezt a könyvvizsgálók nem jelezték megfelelően. (A szoftvercégek könyvelésében tényleg vannak visszatérő bizonytalanságok, jómagam is megemlítettem ezt a kérdést az „Üzleti elvárások – informatikai megoldások”-ban.)

Még nem lehet tudni, mi lesz ebből az egészből, de feltételezem, hogy a történet végül az én gyűjteményemet gyarapítja majd, az EDS-akció párjaként, ahol 8 milliárd volt az értékleírás.

Ha megnézzük a HP tőzsdei árfolyamgörbéjét, az elmúlt 10-15 évben drámai változásoknak lehetünk tanúi.     

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.