Megér egy misét

Puskin mozi: IV. Henrik. Tanulságos európai történet, tisztességesen megcsinálva.

Franciaországban vagyunk, a 16. század második felében. Keresztény vallásháború dúl, katolikusok ölnek protestánsokat és viszont, profi módszerekkel, különös kegyetlenséggel.

Közeledik a Szent Bertalan-éjszaka, a nagy mészárlás éjszakája. Mindkét fél tele van sérelmekkel, mindenki bosszúért liheg, miközben tudja, hogy a másiknak is oka van a bosszúra, igyekezni kell tehát, meg kell előzni. Csapások és ellencsapások, öngerjesztő erőszakhullám. A hitviták mögött persze érdekek lapulnak, nemesi csoportok, mindenféle történelmi nevekkel gazdagon dekorált trónörökösök, királyok, hercegek, grófok harcolnak a hatalomért, a háttérben pedig a pápa követei és helytartói szövögetik a szálakat.

Ebbe a világba születik bele a film Henrikje. Fiatal, sármos, erős, szereti a szép lányokat. Ő lesz az első Bourbon. Jellemét tekintve kilóg a sorból: normális és az is marad, a hatalom nem teszi tönkre. Arisztokrata, úgy is viselkedik, de nem teng túl benne a hatalomvágy. A hatalom tulajdonképpen az ölébe csöppen, a többiek leöldösik egymást körülötte. Nem tiltakozik a hatalom ellen, de nem is részegül meg tőle. Emberi marad. Ahol más bosszúért liheg, ott ő tompítani akar, lecsendesíteni az inga kilengését. Jelleméhez az a jelenet adja a kulcsot, amikor ügyes trükkel megment egy tolvajt a meglopottak bosszújától. Rezignáltan veszi tudomásul, hogy az emberek olyanok, amilyenek, és így igyekszik velük valahogy egyezségre jutni. Elfogadja, hogy szép szeretője mindenféle előnyöket próbál szerezni családja tagjainak, tudja, hogy hibát követ el, amikor beadja a derekát, de aztán egy alkalmas pillanatban hőst csinál a mézszőke hölgyből.

Uralkodik. Muszáj-király, aki tudja, hogy teljesítenie kell a kötelességét, nincs jobb nála erre a posztra. Vallásszabadságot hirdet, a dinasztikus rend érdekében hajlandó feleségül venni az ellenszenves Medici-libát, Máriát. Ez van, mondja magában, erre van szükség, kizökkent a világ, s én születtem helyrehozni azt. Politikai megfontolásokból felveszi a katolikus hitet, miközben valószínűleg hugenotta marad: Párizs megér neki egy misét. Ha ez kell nektek, hát legyen.

Sorsát persze nem kerülheti el. Megölik.

    

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.